Followers

Monday, November 29, 2010

cinta ~

Cinta.

Sebuah kata singkat yang memiliki makna yang luas. Walaupun belum teridentifikasikan secara pasti, namun kewujudan cinta diakui oleh semua orang. Al-Ghazali menyatakan cinta itu ibarat sebatang kayu yang baik. Akarnya tetap di bumi, cabangnya di langit dan buahnya lahir di batin, lidah dan anggota-anggota badan. Ditujukan kepada pengaruh-pengaruh yang muncul daripada cinta itu dalam hati dan anggota badan, seperti ditunjukkan asap dan api dan ditunjukkan buah dan pohon.


Cinta sejati hanyalah pada Rabbul Izzati. Cinta yang tidak akan bertepuk sebelah tangan. Namun Allah tidak egois mendominasikan cinta hamba-Nya. Dia memberikan kita cinta kepada anak, isteri, suami, orang tua, kaum muslimin. Tapi cinta itu tentunya tidak melebihi cinta kepada Allah kerana firman-Nya, “Katakanlah! Jika bapa-bapamu, anak-anakmu, saudara-saudaramu, isteri-isterimu, kaum keluargamu, harta-benda yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khuatiri akan rugi dan rumah tangga yang kamu senangi (manakala itu semua) lebih kamu cintai daripada Allah dan Rasul-Nya dan berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah keputusan-Nya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada kaum yang fasik.”


Prestasi kepahlawanan para pejuang tidak terlepas daripada pengaruh cinta seorang pemuda kepada pemudi. Umar bin Abdul Aziz berhasil memenangkan pertarungan sucinya kepada Allah daripada cintanya bertuankan seorang gadis. Tidak ada yang salah pada cinta. Berusahalah menempatkannya pada tempat, waktu dan sisi yang tepat.

Ya Allah, jika saya jatuh cinta, cintakanlah saya pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu.


Ya Muhaimin, jika saya jatuh cinta, jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu.


Ya Allah, jika saya jatuh hati, izinkanlah saya menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu agar tidak terjatuh saya dalam jurang cinta semu.


Ya Rabbana, jika saya jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hati-Mu.


Ya Allah, jika saya jatuh hati pada kekasih-Mu, jangan biarkan saya bertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.


Ya Rabbul Izzati, jika saya rindu, rindukanlah saya pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu.


Ya Allah, jika saya rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak lalai saya merindui syurga-Mu.


Ya Allah, jika saya menikmati cinta kekasih-Mu, janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhir-Mu.


Ya Allah, jika kau halalkan saya merindui kekasih-Mu, jangan biarkan saya melampaui batas sehingga saya terlupa akan cinta hakiki dan rindu abadi hanya pada-Mu.


Ya Allah, Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta pada-Mu, telah berjumpa dalam taat pada-Mu, telah bersatu dalam dakwah pada-Mu, telah berpadu dalam membela syariat-Mu.


Kukuhkanlah, Ya Allah, ikatannya. Kekalkanlah ikatannya. Tunjukilah jalan-jalannya. Penuhilah hati-hati ini dengan nur-Mu yang tidak pernah pudar. Lapangkanlah dada-dada kami dengan limpahan keimanan kepada-Mu dan keindahan bertawakal di jalan-Mu.


Wahai ikhwah dan akhwat yang bersedia menjadi pembela kepada din yang haq ini, satukanlah hati-hati kita dalam cinta kepada Allah. Saya seru kepada kalian, ikhlaskanlah niat dan amal kerana Allah. InsyaAllah masa depan dakwah itu ditangan kita.

P/S : STIAP AR AQ MNDMBAKAN KSIH SYGMU . YA RABBUL IZZATI, JGNLAH KAU PERGI JAUH DARIKU ~ 

No comments:

Post a Comment