Followers

Friday, January 27, 2012

surat buat awak :D

setitis tinta buat awak :') ,


saya tak pernah tahu siapa awak ., mungkin kita p'nah b'langgar bahu atau b'kenalan di muka buku atau sememangnya kita memang sudah kenal hati budi masing-masing . tapi yang pasti saya tak tahu yang mana satu adalah awak .


awak, 
Life was so unexpected . saya terkial-kial mencari awak hingga kadang jatuh tersungkur ,, Mak sering tanya mana awak ? Mak rasa saya dah cukup besar untuk mencari life sendiri . mak cakap mak taknak pilih menantu sendiri, biar anak yang buat pilihan dan kerana itu saya cari awak . saya cuba tapi sampai sekarang saya masih buntu ,, mana awak? Ya Allah, tunjukkan padaku yg mana satu adalah dia :') ...


awak, 
sebelum kita disatukan , saya nak awak janji dengan saya . tolong, tolong jaga life awak sehabis baik . saya bukan selalu ada di sisi awak untuk betulkan mana yang silap, tampal mana yang terkoyak . Gantungkan harapan awak pada Yang Esa kerana Dia lebih berhak . awak jaga solat awak, Insha-Allah terpelihara iman awak . Jaga pndangan awak insha-Allah hati awak suci bersih dari noda . Jangan gadaikan maruah awak kerana nafsu yang bergelora ! Jaga diri awak baik-baik,, jangan risau , saya selalu ada di sini mendoakan awak dari jauh :) .


awak, 
mencabar sungguh kan hidup ni . tenang wak, tahan . Saya tahu awak kuat . tabah wak, cekal . tiada makna sebuah kehidupan andai tiada cabaran bukan? awak, dari jauh saya perhatikan awak , dari jauh saya kenangkan awak . sedihnya bila saya tiada di sisi insan yang disayangi :'( . teruskan merentas duri kehidupan , jangan pernah menoleh ke belakang .


awak, 
saya masih menunggu . Mana awak? Lama tak dengar khabar berita . awak , saya masih di sini . Bila-bila awak memerlukan, panggil je saya . Mana awak? awak, mak panggil awak, mak cari awak,, mak nak jumpa dengan awak . saya puas menghubungi, saya puas mencari tapi saya tak jumpa awak ..


awak, 
saya mengharapkan yang terbaik dari awak,. saya tunggu awak :') .








khas untuk awak ^^ ,
dehearty_roses .

Thursday, January 26, 2012

cuma 1437 itu :') ,,

English - I love you
Afrikaans - Ek het jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibak (to male)
Arabic - Ana behibek (to female)
Armenian - Yes kez sirumem
Bambara - M'bi fe
Bengali - Ami tomake bhalobashi (pronounced: Amee toe-ma-kee bhalo-bashee)
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Obicham te
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Catalan - T'estimo
Cherokee - Tsi ge yu i
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Chinese
Cantonese - Ngo oiy ney a
Mandarin - Wo ai ni
Comanche - U kamakutu nu
(pronounced oo----ka-ma-koo-too-----nu) -- Thx Tony
Corsican - Ti tengu caru (to male)
Cree - Kisakihitin
Creol - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou
Elvish - Amin mela lle (from The Lord of The Rings, by J.R.R. Tolkien)
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki'
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipino - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t'aime, Je t'adore
Frisian - Ik hald fan dy
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - Ich liebe dich
Greek - S'agapo
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha Au Ia`oe
Hebrew
To female - "ani ohev otach" (said by male) "ohevet Otach" (said by female)
To male - "ani ohev otcha" (said by male) "Ohevet ot'cha" (said by female)
Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu' umi unangwa'ta
Hungarian - Szeretlek
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i' ngra leat
Italian - Ti amo
Japanese - Aishiteru or Anata ga daisuki desu
Kannada - Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo or Nanun tangshinul sarang hamnida
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu
Luxembourgeois - Ech hun dech gaer
Macedonian - Te Sakam
Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
Maltese - Inhobbok
Marathi - Me tula prem karto
Mohawk - Kanbhik
Moroccan - Ana moajaba bik
Nahuatl - Ni mits neki
Navaho - Ayor anosh'ni
Ndebele - Niyakutanda
Norwegian
Bokmaal - Jeg elsker deg
Nyonrsk - Eg elskar deg
Pandacan - Syota na kita!!
Pangasinan - Inaru Taka
Papiamento - Mi ta stimabo
Persian - Doo-set daaram
Pig Latin - Iay ovlay ouyay
Polish - Kocham Ciebie
Portuguese - Eu te amo
Romanian - Te iubesc
Russian - Ya tebya liubliu
Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
Serbian - Volim te
Setswana - Ke a go rata
Sign Language - ,\,,/ (represents position of fingers when signing 'I Love You'
Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux - Techihhila
Slovak - Lu`bim ta
Slovenian - Ljubim te
Spanish - Te quiero / Te amo
Swahili - Ninapenda wewe
Swedish - Jag alskar dig
Swiss-German - Ich lieb Di
Surinam - Mi lobi joe
Tagalog - Mahal kita
Taiwanese - Wa ga ei li
Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
Tamil - Nan unnai kathalikaraen
Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
Thai
To female - Phom rak khun
To male - Chan rak khun
Informal - Rak te
Tunisian - Ha eh bak
Turkish - Seni Seviyorum
Ukrainian - Ya tebe kahayu
Urdu - mai aap say pyaar karta hoo
Vietnamese
To female - Anh ye^u em
To male - Em ye^u anh
Welsh - 'Rwy'n dy garu di
Yiddish - Ikh hob dikh
Yoruba - Mo ni fe
Zazi - Ezhele hezdege
Zuni - Tom ho' ichema


My dear friends , aishiteru !

leave your footprints ,
destini.hlovate .,


Hah, kau PATI ?!



Assalamualaikum :) [jgn lupa jwb] . kali ny saya (sje tuka KGND) mo bicara ttg bgc scar . cuba lihat pd lengan kiri masing-masing, nampak tak parut tu? haa , tu lah bcg scar namo ea .. masa bayi lagi SEMUA dapat suntikan nyh dan akn disuntik sekali lagi apabila menginjak ke umur 12 tahun . dulu nurse akan bakar dulu jarum uh before suntik kita tp bermula batch 1994, dah tiada lagi bakar jarum . bertuah kan kita -.-' [sape setuju angkat tgn!] .



Hakikatnya sbnrnye saya tiada parut tu . dah lama dah perasan tapi masa tingkatan 5 baru lah otak ni memerah keringat menyebabkan saya tertanya-tanya,,


me : kenapa korang ada parut ni?


you : eh, memang semua ada parut ni .


myself : tapi aku takde pun (smbil b'fikir sesuatu)


you : betul ke? (smbil melihat lengan saya)
        Aah la, kau takde parut tu .


and i : ...






dan kerana itu semasa di tingkatan 5 , saya bertemu muka dengan guru PJK saya untuk b'tanya mengenai hal ini . Hasilnya, BCG SCAR WAJB ADA PADA SEMUA WARGANEGARA MALAYSIA ==' . klonkusinya, saya diarah untuk pergi membuat suntikan tersebut .


nurse : tahan ea, tak sakit ni .


me : senyap tanpa bicara .


nurse : saya suntik di bawah kulit . nanti dalam seminggu baru scar terbentuk . Jangan garu suntikan ni .


me : okay . 


*after 3 months ..




[tuka KGND jap] . tgn kiri aku dah ase kebas dah, macam dah nak tak berfungsi . i felt worried and not just a minute i rushed to klinik terbabit to meet the nurse or the doctor again but it turned into fiasco . the doctor had an mc that day so i turned back to school and learned like usual until one day when the scar mula bernanah .




i thought my scar will be like this .
tp jd mcm ny :'(


dan suatu hari, aku terhimpit scar yg tak berapa nak scar uh . Hahah hm . sukati lah apa nak jadi , i dah malas nak amik kisah tentang scar uh cuma skrg, scar uh macam nak hilang dah :( ..





dan, cuba baca blog Aqilah Johari ataupun di http://drzubaidi.com/blog/?p=2506 ni . Beliau sendiri menekankan bahawa bcg scar uh AMATLAH PENTING bagi semua warganegara Malaysia . bak kata cikgu PJK aku , 'Awak bukan dikira warganegara tau kalau takde scar ni' ==' .. Macam mana ni ??


cuba cari resolusi ,
destini.hlovate :')



Teka-teki kehidupan .

Asslamualaikum and have a good day :) .


Hidup tak selamanya indah, ia memerlukan sebuah pengorbanan yg tak mampu diungkai oleh kata .






taklah, sekarang cuma nak cakap tentang HALIA . amnya masyarakat kita tahu bahawa halia memiliki keistimewaan yang hampir sama dengan peppermint dan chamomile yang terdapat di dalam setiap ubat sakit perut di pasaran. Halia sering digunakan untuk menghilangkan gas dan mengurangkan rasa kembung serta sakit perut. Selain itu, halia juga sering disarankan untuk menangani masalah lain yang berkaitan perut seperti kejang, gejala mual dan muntah-mutah.


di samping itu [cehh, macam karangan BM lah pulak -.-'] , halia digunakan sebagai rempah, bahan perisa, makanan dan juga ubatan.
Terdapat Ayat Al-Quran yang menyatakan bahawa terdapat minuman yang dicampurkan dengan halia dan diberikan kepada kita di dalam syurga. Firman Allah (Q:76:17, Surah Al Insan) Maksudnya: “Dan mereka dalam syurga itu diberi minum sejenis minuman yang dicampurkannya dari halia(zanjabil)”.

Hal ini membuktikan bahawa halia mempunyai khasiat kepada manusia sama ada sebagai sumber makanan , minuman mahupun perubatan.

Bagi masyarakat Jepun, hirisan halia dimakan di antara hidangan makanan.
Halia di gunakan sebagai ubatan bagi :
,, Merawat kembung serta sakit perut
,, Membantu penghadaman makanan
,, Mengeluarkan angin dalam usus
,, Menghilangkan bau mulut. 

Jika dicampurkan dengan sedikit gula dan air panas, jus halia dapat menghilangkan lendir dan kahak.
Halia juga sangat mujarab untuk mengelak masalah sering lupa :)


Ironinya, halia dikatakan ditanam di China sejak berkurun-kurun lamanya. Malah, tanaman itu dikatakan berkemungkinan berasal daripada negara tersebut.

Masyarakat di China dipercayai telah menggunakan halia dalam amalan perubatan sejak 2,500 tahun lalu. Mereka bergantung kepada khasiat halia untuk mengatasi pelbagai penyakit seperti masalah kesejukan anggota badan terutama di bahagian tangan dan kaki. Gejala itu berpunca daripada gangguan atau masalah pengaliran darah.




Lebih terperinci lagi dalam perubatan moden, khasiat halia dalam merawat pelbagai penyakit bukan saja diketahui menerusi kaedah tradisional malah dibuktikan oleh pakar-pakar perubatan moden.

Menurut satu laporan, kandungan aktif dalam halia yang dikenali sebagai gingeroles memberi kesan apabila ia meresap ke dalam badan.

Halia atau nama saintifiknya Zingiber officinale dari keluarga zingiberaceae kaya dengan kandungan kalium (125 miligram), fosforus (63mg) dan kalsium tenaga (52 kilokalori) selain protein, karbohidrat, gentian, vitamin C dan niasin.


Malah dalam kalangan masyarakat Malaysia, halia bukan saja berkhasiat malah menjadi perisa atau sebahagian daripada ramuan masakan.

Selain berbau harum, campuran halia dalam masakan menjadi pembuka selera makan. Selalunya halia ditumbuk atau dimayang halus, ditumis bersama perencah lain untuk masakan sup, kari, sambal, rendang dan tomyam.





juga dalam perubatan alternatif, halia yang ditumbuk atau air rebusannya digunakan sebagai ubat minum atau sapu.

Seperti yang diketahui umum, air rebusan halia yang dicampur lada hitam boleh menghilangkan angin di perut. Air rebusan ini sesuai untuk wanita yang baru bersalin dan mereka yang mengalami masalah angin seluruh badan.





wa khulasatul qaul, halia punya variasi kegunaan . Bagi mereka yang terseliuh anggota badan, halia tua yang ditumbuk halus dan dipupuk di tempat tersebut boleh mengelakkan angin memasuki bahagian berkenaan.

Halia juga boleh mengubati penyakit sendi, cirit-birit, kekurangan tenaga, pening kepala dan demam panas. Selain itu, halia membantu menghadam makanan, mengawal hati daripada kesejukan dan menghilangkan bau busuk mulut.

Pengambilan halia juga mencegah rasa pening dan mual atau motion sickness semasa menaiki kenderaan serta membuang kahak dan lendir yang melekat di halkum.

Halia juga membantu menguatkan tenaga batin iaitu menambahkan air mani.




so ape lagi , amalkanlah minuman halia [method paling sng lah] dlm kehidupan seharian ,, wassalam :)


dairi kehidupan ^^ ,
dehearty_roses .

Friday, January 20, 2012

I Miss You :')




Hubungan kitorg dh lme dah ,, sjak aku kecik lagi .. Mak nak mrh? Hello, tak pun ea ,, tak pernah pun ! kitorg pun mcm dah serasi dah .. tapi bila dah makin besar nh, aku jarang 'miskol' dia sbb aku na try jadi kuat . kalau dia ada, susah aku nak berdikari ,, asyik bergntung harap je . taknak ! cukuplah aku susahkan dia dulu . heh, tetap dia degil ouh . tetap mahu mapan di sisi aku -.-' ,,


tp sejak aku pindah sekolah ny, baru aku tahu dialah sebenarnya sumber kekuatan aku .. tak perlu cari jauh2, dpn mata pun dah ada ! dia faham keadaan aku dulu ; bdq nak membesar emg punya mcm2 kehendak , jadi dia tak pernah tinggalkan aku keseorangan . He is always be my back whenever I need him . terharu ouh ngn semua pengorbanan dia .. 


being a scholar was very tiring . kadang aku hampir ampuh ngn duri kehidupan jadi selain dpd Allah, aku pun ngadu pada dia, luahkan semua yg aku rasa for him to give me some strength . I need to boost my spirit ! aku hampir lelah ,, 



tapi skrg, dia dah menyepi . senyap tnpa berita , sunyi tanpa bicara . Where is he? aku tertanya-tanya ,, aku rindu dia :'( .. I Miss You, my dear tears :')








p/s : frankly, i really miss to cry . 

Wednesday, January 18, 2012

Jom + Follower !

dah masuk minggu ketiga sekolah stat . confirm-lah rmy yg busy skrg nh ,, nak on9 un mesti pqe byk kali kan . hm, xpela , just do yr job okay . nh, ada kje tok dq2 yg free ,, tmbh follower blog jom !




mcm yg Haris Kaito suh . :) ,,

Tuesday, January 10, 2012

maaf sbb aku tolak lamaran kau .

sory, aku tak bermaksud pun nak tolak tp kalau kau cakap awl2, msti aku tak t'agak2 nak terima permintaan kau . memang maaf sgt2 lah,, nh aku dah buad pilihan, aku tak  boleh nak tarik balik . muka kau haritu sgt kasihan ,, macam merayu suh aku trme lmrn kau . maaf ! aku mmg nak tp aku tak dpt nak terima ,, sory akem, aku mmg tak dpt nak trme cdgn kau tok off keja hari uh . 


*28 disember 2011 ! ektuly harini ktorg wat spesel tok abg bongsu kami, Mohd Faizal yg senanye bufday ea 22 dis ritu ,, ktorg wat kat jusco s2 , hari rabu .
senanye hari uh aku keja tp nseb baik ptg lam kul 2 cmtu so boleh la join korg even sekejap :') ,, dr term, ktorg b'konvoi ke jj , pakcik drebar tumpangkan :PP . haha, drebar bas je pun .. wktu aku dtg term uh , aku observe a dq2 nh , sume ea pky baju lawa2,, tang aku je pky t-shirt -.-' . haha, sape yg tatau aku dah keja msti ase aku ny cm tak kena je kan, pky t-shirt bese kua ngn kwn . heyy, uh baju keja okay ^^ . 


tade byk yg aku bole cakap sbb sekejap sgt aku spend time ngn dyorg . hanya smpat men boling je ,, tp berbaloi a gak w'pun mrkh aku ciput jehh b'bnding ngn mrkh dq laky =='' . 






firstly, thanks kpd Nur Akma yg belanja big apple,, maseh ~ sedap weh, lebih2 lagi kau yg belanja :DD .tapi lagi sedap kan if kau yg wat sndiri nh sume ;) . yelah, airtgn kau sgt susah meyh mao rasa :) ,, dan, terimakasih jugak sbb tmn aku b4 aku g keja ritu . terharu meyh :'D ,,




jugak thanks a heap kpd si Fashe Yusoff yg w'pun dia dtg lmbt tp byk sumbangan gak dia nh . nak je sebut satu2 tp tak bolehlah,, nty dia kembang, susah ! :PP . haha . papepun kau ! asal lmbt ha? tak smpt kita nak dating kan ;D .




juga kpd pakcik ikwal yg tak pernah lupa kwn dia,trimas :) . hehe, sory buad yg lain tp memula aku egt dia nh dq sombong tp bila dh lme2 knl nh, aku tau satu bnde sal bdq nh ; dia takkan pernah lupa kawan :') . heyy, aku syg sume kwn2 aku okayy, jgn tacing2 lagi sudaa ~ hahah,, weh, mseh sbb tlg rncg uh sume . sory tau sbb aku tak dpt join korg lme2,, bkn aku taknak tp aku kerja so half day ny un bg aku dah kira alhmdulillah a :D . 




knl tak mamat baju biru nh? hm, dia nylah abg bongsu aku . abang? err, hello,, i lagi tua okay (opss,, tapi masih muda ya ;D) :PP ,, nama dia faizal, kalau korg nk kenallah . sanah helwah bro ! kau dah besar meyh, sume keputusan kau kena try choose sendiri.,, mak dah taley nak tlg lagi dah [tetibee] . haha,, tade a, gurau sntai je ny . beb, sory sbb skjp jeh ley lepak ngn korg terutama kau. yelah, kesian kau kan. dah la ktorg nak smbut bday kau, tetibe aku tade tak best a nty (hahah, perasan jeh aku ny !) .. papepun, may you face your life with gayness , semoga Allah sentiasa memberkati hidup Mohd Faizal Muhd Zahid fiddunya wal akhirah, wa arju an yakuunu annajah mulkina , amin ! 
















dan tak lupa buad mereka yg sudi luangkan masa bersama ; princess tiya, anyn gemoks, djah, cypah, annur, syauqi, safiq rahim ;PP , ameng, beyon, iqbal haq, anyum ,, dan ... oh ye, haqah ! haha,, nme dia trisha lahh ==' .



heyy, jgn pndg gmba aku,,pndg bdq uh yg pky tudung pink uh -.-'' ,, tu la trisha , adik iqbal haq . haha,, comel kan, macam aku ;D . tak smpy seminit aku mcm dah rapat ngn dia . tak kekok pun dia ngn ktorg ,, abg dia tgk pun terus elg risau dia . heyy iqbal,lainkali bwk adik kau ny sekali ! 


hm , asenye tu je kot yg aku nak koba . sory la sbb aku cite cm tak best je, dh lme tak menaip nh so uh yg tade idea uh . klau nk cite lain ce googling blog dq2 nh . aku de letak link uh sekali ngn nme dyorg ,, cbe a usha ea,, aku cite kali ny mmg tak best [aku rasalah] so, enjoy jelah :') ,,


oh ye, aku terlupa . buat mse skrg aku nak on9 lelame pun dah susah ckit . mungkin sbb kerja kot, aku dah krg bersosial . maaf, sbb tade entry baru utk dipost lg ^^' ..


serius tak tipu, aku syg korg !,
dehearty_roses .


http://Surveys-Faq.com?ref=2642181 <-- :')