Followers

Saturday, May 4, 2013

keletak keletuk diary matrik-ians :')

buah mengkudu buah laici
Assalamualaikum selamat pagi ^^ ! 

video



ini kami , batch 2012/2013 :) . macam-macam ragam adaa ~

ktorg kat sini panggil 'kelas' as 'practicum' and i got practicum S1CP7 . 'S' = aliran sains , '1' = modul 1 , 'C' = kuliah and P7 = kelas ke tujuh . biasanya kuliah besar ada 8 praktikum .

okay, sorry for the bored introduction . haiii haii sume SPM candidates batch 2011/2012 especially yang dpt tawaran matrik :DD . nihh akak nak cerita serba sedikit kisah ktorg as a matrix student and pengalaman yang boleh dikongsi bersama ^^ .

sape yang dapat tawaran matrik uh , for sure mesti korang akan tanya "matrik tu susah tak? blaja dia acane?" . yeahh, itu soalan paling common sekali . condition kita sama je dik masa akak memula dpt tawaran matrik tu dulu . rasa macam nak merayuuu je untuk kemasukan ke form 6 walau pada masa yang sama hati ni berat sangat nak masuk form 6 . dah laa nanti kena pakai baju sekolah balik , haihh =..= . maka akak buat tak kisah , akak redahhh je hehe sebab ... akak mane dapat mana-mana tawaran U :( . hm, sedih memang laa sedih but I know Allah plans something for me here :) . maka dengan hati yang terbuka, kugagahkan jua kaki melangkah ke pintu masuk KMNS *cehh, ayat skema habis! haha XD .

nak dipendekkan cerita , akak dapat tawaran untuk ambil aliran sains madul 1 (math, kimia, bio, fizik) . mesti korang cakap susah kan amik pure sains? hehehe . okay laa okay , frankly speaking, masa memula akak masuk kuliah dulu, akak rasa macam nak muntahkan balik semua yang akak dah blaja . tak boleh nak absorb ! konon-kononnya akak ni masih baru lagi blaja subjek sains ni sume tanpa akak sedar bahawa sebenarnya akak sedang cipta alasan kat diri sendiri .. akak tak berusaha pun nak fahami segala yang cikgu ajar sebabtu akak macamtu . tiba-tiba akak jadi segan kat budak2 Chinese ni . bersungguh-sungguh dyorg blaja sedangkan situasi kitorang sebenarnya sama je, we are still new to the environment .

lagipun akak ada terfikir gak *penatkan asyik berfikir je* , asyik Chinese je yang selalu kat atas . bangsa Melayu bila lagi? kalau adapun, segelintir je . where is the rest of them ? :'(  , hampir nak meleleh airmata ni bila akak sedar akak pun sebahagian daripada mereka yang ketinggalan tu . sebak merajai diri . maka, selepas tersedar daripada lena yang panjanggg tu , akak bertekad nak buat satu perubahan . takkan Chinese tu je yang nak berjaya . apa salahnya kalau akak join sekali betul tak? Initially , perit jugak laa otak ni bekerja keras . dah laa kena paksa pulak tu buat 'kerja overtime' . pernah laa jugak akak migrain sampai hampir nak pengsan . masa ada kelas pulak tu ! tapi akak buat dekk je, akak buat macam takde pape and pergi kelas seperti biasa . sakit tu akak gantung harapan kat Allah je .

sebenarnya akak ni bukanlah seorang yang rajin sangat nak stay-up -,- sebabtu masa kat kuliah seboleh-bolehnya akak nak fokus apa yang cikgu sedang sampaikan (tapi pernah je akak terlentok masa kuliah , dahlaa akak duduk kat barisan depan ! maluu ~) . mungkin sebabtu kott dyorg cakap akak ni rajin laa, study hard laa , pandai laa , hm . akak baru je blaja berlari , mulakan berlari pun takk lagi tapi diorang dah kata macamtu . biarlah . kalau apa yang akak buat boleh naikkan semangat belajar mereka , akak suka . bahagia . tapi kalau boleh tajdid (perbaharui) niat uh lillahi ta'ala , bukan kerana akak, okay :) .

ehh kejap kejap ! sebenarnya akak lupa apa tujuan akak post entri ni . hm ,,, haa ! hehe . tadi korang bersemangat kan nak tahu life kat matrik ni susah ke tak, kan? sebenarnya , susah sikit laa . alahaii , nak belajar manade semua senang . rempuh jela , macam tak biasa je . tapi mujur Allah hadirkan rakan-rakan se-aras juga sekelas dan sekuliah yang sanggaatttt ... maaf, tak terkata pulak . hehe . tahu kenapa akak cakap macamtu? sebab, they are my strength :') . adanya mereka , akak rasa sangat-sangat bersemangat nak belajar , terutamanya bila akak dijadikan sebagai tempat rujukan . eheh , rasa rendah diri lahh pulok . yelaa , my mind is still not full with knowledge tapi demi taknak kecilkan hati diorang, akak cakap kat diorang , "saya tolong mana yang tau ehh . mana yang taktau kita blaja sesama ya ^^" .

floor-mate :DD

SMKAP , imissthem :'(

FEW PICTURES OF S1AP8 .












akak tak pernah rasa menyesal belajar di matrik malah bersyukur sangat-sangat . bermula daripada sini, kami belajar perlahan-lahan culture U supaya tak culture shock nanti . kami kenal erti kerjasama . kami mengerti erti persahabatan . kami bina ukhwah yang lebih tersimpul kukuh . alhamdulillah , 9 bulan kami tempuh sama-sama , dan sekarang perpisahan uh ditangisi dengan berbaldi-baldi air mata . T.T , pelukan yang terakhir itu terlerai jua . lambaian 'selamat tinggal' disambut . kaki kami gagahi jua melangkah pergi dari KMNS . selamat tinggal lubuk ilmuku yang tercinta :') .

aishh , tangkap lelehh la pulak. hehe .  hm , konklusinya , belajar kat matrik ni tersangatlah OHSEM ! yang penting tak perlu nak merungut sangat bila Allah timpakan sesuatu kesusahan . berlapang dada, fikir positif . then, seboleh-bolehnya study dulu sub-topic yang berkaitan before masuk kuliah . paling baik , study dulu beberapa hari before kuliah supaya korang dapat serapkan pemahaman kat sub-topic uh . akak dah pernah buat, so akak tau perkara ni SANGAT BERKESAN, inshaAllah . serious tak tipu ! lepastu, hm .. hah tutorial ! pastikan terbuat and siapkanlah eh . tak rugi punn . ni untuk masa depan korang jugak nak rujuk time exam nanti . in addition , cuba jadi berani dalam melontarkan pandangan korang . rasa takut? malu? sila usir jauh-jauh .

hm, rasa-rasanya setakat itu jela yang akak dapat sampaikan . moga berfaedah buat kalian :) . ape-apepun , perkara utama yang korang kena buat ialah tajdid (perbaharui) niat belajar uh lillahi ta'ala . inshaAllah, ilmu yang korang tengah cedok uh akan melekat lama sikit dalam minda uh . okaylahh , itu je kot . assalamualaikum ^^ .


tinta mata pena ,
imnyhlovate:)

3 comments:

  1. thanks akak.. seronok baca entri ni.. prasarana kt KMNS mcm mna? ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. prasarana? alhamdulillah , kat sini terasa bi'ah agama tu :) .
      *maaf, taktaulaa akak jawab soalan ke tak.

      Delete
  2. akak , pakaian ke kelas dia cena ? jubah memang tak boleh eh ?

    ReplyDelete