Followers

Sunday, June 26, 2011

spiritless .

Allah sdg uji aku rupanya . Dia beri aku pahit agr kemanisannya lebih terasa . tp seriyes , ape yg aku ase skrg nh mmbuatkn smgt aku hilang . hilang ntah ke mne, dan skrg i'm spiritless . aku dh tak b'smgt cm dlu dahh , aku dah tak kuat cm dlu .. i need some support tp tkde owg pun yg sudi beri . puas dah aku pqe mcm2 cre cne nak tngkan aty aku , mcm2 aku dah buad (hmpir sume a) tp hopeless . aku masih mcm ny , diselubungi kemendungan ~


mkin kerap aku pqe fasal bnde nh , mkin stress aku jd ea . wehh , aku nak pekse dah la . jgn a kasi stress lagi ! aku dah penad jd mcm ny , jd owg len .. i wanna be my own self . aku hrp sgggtttt kau bce sume2 yg aku tulis spye kau sedar dan kau tlg aku , bntu aku ,, bknnye menjhnmkan aku . TOLONG JGN JD SELFISH . aku sgtlah anti ngn bdq yg selfish jd hindari dri anda dr ke'selfish'an uh oke :') .



                                                                      seulas bicara seharum kata
                                                                      mnis senyuman gelak ceria
                                                                      awal bismillah di awal kalam
                                                                      sekian shj ocehan saya



                                                                      regards ; pipo_hanani . 

the damsel in depress .

untung kan kau ad A- . aku tau kau ebad , aku tak nafikan pun tp tlglah , tlg jgn tunjukkan kekoyokkan anda disini . setdknya , walau aku tade a lgsung , mrkh aku ttp up dpd kau (for a certain subject-6 subjects) . *nh aq tulis melayu ny mksd ea aku tga stabil a ny . kalau da t'kua bi , emg mse uh tgh b'ad kt optimum rate . asal aku cmny? ntah a . mungkin sbb dr cre kau uh nmpk sgt cm kau drop aku . tak pham aku dehh ... dgn owg len kau oke jehh tp slack plak ble ngn aku .  ilmu yg ad bkn tok disimpan smpai b'krt tp tok dignekan agr bermanfaat so, share jela sume yg kau tau bknnye jd kdkut kt sni . 

aku cbe fkr (+)ve psl kau tp hm ntah la .. action speaks louder than words hence , dpd stu aku nmpk yr 2nd personality . tknk dehh aku hurai pjg2 ,, kau dah besa, pndy2 la pqe sndri . ble aku tego tau plak kau nk touching ..  mungkin uh emg sikap kau tp tlglah pham, bkn kau sorg je yg ad perasaan . KAMI PUN ADA ~ . okay lah , smpy cni jehh aku nak ulas , tuan pye bdn lbey tau .. 
sekian , slmt mnjlni kehidupan . doakan yg terbaik tok aku tau :D terimakasih . 

Saturday, June 25, 2011

A's .

'only bcoz of A's, it effects a lot . i almost burst into tears when knowing i got the 2nd last in my class . very atrocious . Luckily Pn Zarina Taha gave me some advices & she said ,"kalau nak diikutkan mrkh dia ni tak jauh beza ngn bdq no. 1 ny tp yelah gia cuma tade a kan" . yes , i got no A's in my exam . shocked huh ? believe it cause u cannot predict it ^^' .

                                                                 i regretted for what i had done ;
                                                               *signature
                                                                afifah hanani,
                                                                 loves with melody . '

dat's what i wrote in my dairy . the shortest one that i had wrote . yup , i'm in depress right now . really really on depress . and bebanan uh increases when you proud of your result . I HATE IT ! kau mcm memperlekehkan aku . tau a kau pndy kan .. tau tak aku sakit aty ble bce + dga ape yg kau ckp + tulis tp aku buat dunno jeh sbb na jge aty kau tp kau ! kau tak appreciated it . HANYA gara-gara aku tade A , aku jatuh merudum . i know u're great enough , tp janganlah buad cm kitorg yg kt bwh kau ny tak berguna langsung . terase tau tak ! ayat kau even tak mencarut tp laser sgt-sgt . laser dalam halus ,, maaf , aku sgt open kali nh . 

QUEEN D' :D

buad fame qinn'a yg sgt FAMOUS . ily + + .

i opened yr blog yesterday but i can't manage to reply it on the dot . sorry for the consequences (ape mksd ea? *men hentam jehh .) . okay , as for that , let's continue our conversation . my dearest qiena , i understand yr feeling .. he made us hurts so he serves for that <-- the one dat u said u didn't wanna go to the reunion . but we are tooooo kind because we forgive him . did he appreciate it ? only Allah knows .

my lovely qiena , it was not almost a year he left us but it almost two years . two years ! same as b4 when he left us when we were in form 2 . he created the same scenario , but this one were totally unforgivable . HAHA , what a childish i was . don't blame him too much dear , he doesn't fault enough . we did heard that he said he enrolled to this school without his mom's permission (his mother doesn't know about this) right ? i looked at his face and he felt guilty . guilty because he cannot be with us for a long period . i bet he still loves us :D . 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

yeah,  me three ! i also had a story to told u but really , the time given were not that much . u see , i was happy to met you all and i missed all the moment we together .i missed the moment when the world were our own . i'll cherish the memoirs ,  and always will :) . ahha , u're forgiven darling . u didn't even know about this before rite <-- about i replying yr letter in this blog . so, cheers :D

regards : imNY . 
 

Sunday, June 12, 2011

surat untuk FAME KINN'A

                                                          5 AL-GHAZALI
                                                          SMKA DATO' HJ ABU HASSAN HJ SAIL
                                                          71400, CHEMBONG,
                                                          NEGERI SEMBILAN
                                                          17 MEI 2011 .

        menemui sahabatku qienah yang sedang belajar tak ingat dunia di bumi petra tuh .. heyy , kau sehad ? kitorg ? hmph, rindu gilerr tahap ghaban kat korang ! setahun kita separate , macam-macam hal berlaku ~~
saudari (cehh , formal la plak),
        tujuan kami menulis coretan ini adalah untuk mendiskusikan hal di atas . Baiklah , sambung balik .. [HARAP KAU TAK RASA KESKEMAAN ISI SURAT NY.. :D] daripada datangnya budak baru, blahnye budak lame ,, daripada berkenalan dengan dyorg, kitorang perkenalkan diri .. macam2 perkara berbeda yang berlaku . Asenye kalau kau masuk sini gerenti ramai orang minat (cehh , jangan kembang sudah . nanti kena beli baru ~~) . Yelah , kau kan cantik comel cun cute, ramai orang suke ^^' .

        hey, wafa makin femes orh sekarang . Dia jadi pemantun, menang sampai peringkat negeri . cikgu kat petra mesti bangga kan bila dengar pasal ny . wafa je kot yang femes , yang lain-lain uh biase2 jeh . me ? low profile sudaa ~ bukan nak koyok tapi dah kenyataan nak buat camne kan xD . tapi se'low profile' mana un aku, mereka tetap kata aku femes . [HOIH, MANE ADE LAH ~] .

        i'd read your letter tapi baru sekarang teringat nak balas. (hehe, maafmaaf) . cite pasal IMRAN . aku okay jeh . senanye , dah lame aku nak tutup cite antara aku dan dia tapi sejak dia masuh balik dulu, makin HAWT pulak cite kitorang . seriously, aku tade pape un dengan dia . Ya , aku masih sayang dia , . aku sayang bukan sebab suka tapi aku sayang dia sebagai seorang kawan :'D . kau pun same . aku sayannggg kau ,, sayang sangat2 <3
        cite tentang imran tu kite letak je ketepi . tapi betulla kate kau, sepanjang 5 hari dia ade kat sekola uh masih tak boleh ganti mase rindu kite 2 tahun uh . yep , aku faham kau rindu dia .. aku pun same tapi takkan aku nak show ? aku tak reti dan aku taktau camne . dats y lah kalau kau perasan + ingat, aku jarang2 sekali cakap ngan dia . segan wehh . dah lame tak jumpe la katekan ~ . dia pun macam ta kenal jeh kitorang kat situ . if u were in my shoes, ape yang kau akan rase ? sedih kan . camtu a aku mase tu [lbih kurang a] tapi aku faham keadaan dia . dia segan tuh sebab masuk balik sekolah lame dia . kalau kau perasan cikgu pun pelik asal dia masuk balik kan ..
        then kalau kau masih ingat ayat dia yang wat kite sum esedih mase tu ,, "weh, aku last jumaat ni" , kau dah mula tahan sebak . I still remember you said to him , "Imran, asal kau nak pindah ? Kau tahu tak mase kau 5 hari ni tak leh nak ganti rindu kitorang 2 tahun ~~", kau ulang sume-sumenye ,, kau luahkan, muntahkan balik kat dia . kau tahu, dia terdiam mase tu. Aku tabik ngan kau . macam-macam care kau buad juz to make him stay walaupun tak berhasil but at least, kau dah cuba . haha , i still remember u scolded me, "Fifah, kau tak sedih ke dia nak pindah ? Pakse dia stay , jangan kasi dia pindah fifah", tapi aku buat dekk jeh . Aku penat nak layan kerenah dia senanye sampai terdetik kat hati aku ,'Kau nak pindah, pindah a . Lain kali takpayah pindah sini kalau cuma nak buat kitorang camni .' sampai macam tu sekali !
   
        Jumaat tu hari laz dia kat petra . 22 Jan 2010 .. Abez je orientasi kau bertekad nak jumpe IMRAN ,, kau nak halang dia daripada pindah . Then, you burst into tears . Tak pernah aku tengok qnah lemah camni . Kau menangis depan dia, depan kitorang semua ! Aku pun sedih tapi airmata ni taknak kua . Degil sangat . Hujan pun turun macam same2 kongsi kesedihan kita . dan unpredictable , aku pun pindah ... Ase happy tak terkate sebab dapat pindah [tak kisah a sekolah mane un] tapi sedih sebab kena tinggalkan korang . kau lagi a, berkali-kali ganda kau sedih dan berGELEN-GELEN baldi air mata kau keluar sampai kua a ayat "Fifah, Imran nak pindah , kau pun nak pindah gak ke ? takpayah la Fifah,, " Aku terkedu . Aku sedih tapi aku terpaksa . Maafkan aku qienah ..
~ Maaf , lebih selesa guna 'aku' if tak face to face ^^'



 dehearty_roses . :)

surat ny aku karang khas buad my lovely hunny BUNNY fame kinn'a ! hey , kau bce ke tak ny? sorry ,  surat ny tak dpt dipos jd, tulis kat sini oke kot . :) harap sangat kau bace . pape hal kalau nak balas , SILAKAN ~~

Thursday, June 9, 2011

macam rusa masuk kampung !

Assalamualaikum  . bismillah ~

vroom ,,, okay , the battle begin . sjak kaki mula menjejak bumi PEDAS ni , aku dah tanam tekad dalam aty . aku nak berubah dan bawa perubahan . i'd left my old self there , at petra . i let all the memories cherished there and if i could , i don't want to bring it here . not because i wanted to forget 'bout it but just let the memoirs buried there as i stepped outside of the school . tata petra , hope we'll met again ^^ .

what kind of big hall they had . *wahh ~ .  "err, umi . where should i go first?", i interrupted umi for a while . i felt guilty a bit -.-' . "okay , just go there and show your result . did you see them ? the one that wearing purple scarf (cikgu zauwiyah) ", Ustzh Hafazah guided me . okay teacher this is my result . --> b'sme kerutan dahi cikgu tu mencatat result aku lam sehelai k'tas . cm susa jeh na bce . "ehm , 5a3b1c . ", i helped her . she smiled :) . 

once again , dahi cikgu berkerut lagi . maybe she weirded plus doesn't expected that a person like me could got science stream courses . hey , i understand why her eyes catching at me . 'okay , please don't look at me like that . i don't know how to explain to you 'cause i don't know how ', b'monolog sendiri , biasalah .. "okay , 4 al-Khawarizmi", yeah , suddenly she spoken ! :D 

registering ? oh well yeah , takkan tak kot . the first person i met were , "eh hey cipah , u are here too?", i known her when we were together at petra (and together enrolled to pedas) . unexpected huh . we had our chatting together while waiting the student infront made their ways . ergh , my little chubby brother made noisy again . "shh , people looks at you .", i tried to make him cool but i failed . =.=' izzati saw him and then ,"comelnye adik . siapa nama dia?" dia terus mencubit pipi adik . so, for not to be known as impolite person i soon opened my mouth, "muhammad akhirul khair . just call him chiko or adik , he'll understand you :)" . fuhh , lega bila pendaftaran dah berakhir ~

**tomorrow morning .
izzati came to fetch me at my dorm . seriously , i don't know where the class located at (smlm tak sempat nak amik angin) . hence , when we were on our own way to 4K (together with the others 4K and a bit 4 ibnu Taimiyyah and 4 ar-Razi) , a teacher called for zaty . 'alamak , we lost our tourist guide lah . macam mana nih ?' , semua dah mengeluh bila zaty suruh jalan dulu . 


"err, excuse me . where is 4R located?",  

"ohh , it's upstairs . the higher one. "

"oh okay , thanks . eh err , what about 4K and 4T?"

"it's located at another building . 4t located at level 3. 4k? ada ke kelas 4k? ntah a tatau. sory ek ."

"oh it's okay . thanks again"


lega , but not for so long . bangunan lain ? bangunan yang mana? argh , kena tanya lagi nih . 

"err, tu nak panggil ape ek? hentam jelah . ehm , uncle? did you know where is it 4t and 4k located at?"

"ohh ,sebenarnya saya pun tak tahu tp mungkin kat bangunan sebelah ni . 4t kat atas ni , 4k saya tak pastilah", sambil tersenyum menahan ketawa .

"ooo , okay . thanks . :)"

--> tanpa kami sedar rupa-rupanya 'uncle' tu sebenarnya cikgu kami . Ustaz Aimi . =.=' ..


"okaylah , kami chow dulu . dah nampak kelas dah . selamat jumpa kelas", budak-budak 4t dah mula beredar . mereka dah jumpa kelas tapi kami ? masih melulu mencari kelas ~ .

--> "HAH, dh smpai pun . penat cari bwu skrg jumpa .haih , kat ats kelas 4t je pun", akem memulakan bicara .

"okay , siapa nak masuk dulu?", kami mengerling sesama sendiri . ustazah zaila yang kat dalam tu dah pelik dah . budak-budak yang lain terpandang-pandang kat kitorang . jadi segan nak masuk ha. 

"okay, i'll get in first."  nak tunggu diorang, lambat sangat ha .


bila nak diperkenalkan diri,, :

"nama saya Afifah Hanani . dari skola petra . pmr 5a (dgn nada yg amat perlahan. segan sebab i'm the only one 5a's there)" .

"nama saya ..... "

maka bermulalah episod suka duka kami di sana ~ 


***
minggu balik , yeah ~ :DD
i signed in into my fb account and not for so long ash tegur aku . 
 "assalamualaikum , kau budak f4 baru kan . kelas 4k ea ?"

sebagai rasa hormat aku jawablah ,
"w'slm . aah , budak baru , 4k ."

"so ,welcome to the club .."

dan bermacam lagi ocehan kitorang =.=' 

pastu , beyon plak tegur . soalan yang sama,  dan fakta yang semestinya sama ! pastu soalan apetah dia tanya tak ingat dah .

next , kau . *senanye ta ingat giliran sape tegur dulu tapi takpelah , ta penting pun kan . kau pun sama , tanya soalan yang sama . jenuh aku nak jawab . kejap kejap , aku pun manusia gak . tak betah aku nak jawab sekaligus dehh ~ =.=' nampak cam dah lama jehh kenal korang kan (padahal jumpa pun tak pernah --> even 1 sekolah) . aku memang camni . kalau tak f2f tu aku okay jehh (sebab ase cam cakap dengan diri sendiri) tp cuba kalau dah berdepan . nak pandang muka pun tak nanti . segan . yelah, aku budak baru  , masih banyak yang perlu dipelajari . harap korang tak terkesan :) .

selama kita borak-borak tuh , aku tak dapat bayangkan langsung muka korang camne (walaupun korang letak gambar sendiri) . serious , aku tak tipu ! yeah , waktu perkhemahan perdana uh ada a gak aku nampak korang (sekilas pandang jehh) tapi masih kabur lagi . bayangkan jelah aku borak dengan korang macam aku borak dengan phantom . ~,~' . kesian korang kan . ^^' 
*ada gak budak-budak lama tak puas hati dengan aku . alasan diorang --> eish pipa nani uh dahla budak baru tapi cara dia borak (tulis komen) macam dah lame kenal jehh. <-- adoih , ade gak yang dapat penumbuk sebijik nih . takpe takpe , sabar pipah . assobrun minal iman ~ . mereka tatau hal yang sebenarnya . ,,

i'm lonely again kat meja depan tuh . tade sape nak tegur aku atau aku yang segan nak tegur diorang ? hm , dua-dua kot . (senanye , aku lebih suka ditegur daripada menegur . so , tegur jelah kalau korang nampak aku kat mane-mane ek n,n) . so, mengadap buku jelah aku haii . [ haha takpe , aku dah biase :') ] haiya , aku dengar bising-bisinglah kat belakang . *aku pusing pandang belakang sekejap . tade ape yang aku nampak cuma orang . tak kenal aku dehh (padahal tu budak-budak 4g) . pelik betul tengok diorang . suka sangat lepak kat kelas ni , asal ha? dahlah kelas ni tercorok , selalu dilupakan pulak tu . =.='  , budak 4t pun ade gak yang rajin datang (uh aku ta kesah sangat , kelas diorang kat bawah tu je !) . apepun , aku maleh nak layan . mengadap buku lagi best ! . 

macam-macam rumours aku dengar pasal aku nampak . ape nyy??? aish , tak paham aku . sape dia ? aku tak kenallah . serious ! kalau aku kenal pun , kenal nama jeh . -__________________________-' aku dah buntu .

masa puasa adalah waktu yang paling best dan waktu nilah ntah macam mana nama aku pun bole ada . pelik la gak masa tu .

"weh pipa nani . nanti datang kiosk amik makanan . ada owg belanja", PM awal-awal lagi dah pesan kat aku . (tade a awal , dah lmbt senanye . masa dia pesan tu dah minggu terakhir skola b4 cuti raya . hari tu pula hari khamis) .

"hah, makanan? kiosk ? i'd never been there before ."

"memanglah kau tak pernah tapi nih ada owg belanja . petang ni jangan lupa amik kat kiosk tau !" macam 1 arahan mandatori pula .
"sebenarnya dah lama dia kasi dari minggu lepas lagi . takde owg sampaikan ke?" , dia menambah

"hah? oh takde . sape kasi ?," hati aku menggeletek nak tahu .

"tah a wea , tu aku taktau . aku just sampaikan pesan je . dah la , petang ny b4 bukak puase jangan lupa amik ", dengan muka selamber pm cakap camtu .

ciss , jawapan lain yang aku nak , jawapan lain yang dia kasi . tiba-tiba aku teringat --> oh yeah , minggu lepas ada owg pesan kat aku suruh amik makanan kat kiosk b4 bukak puase . bagai angin lalu , pesanan uh masuk telinga kiri , melantun balik keluar , tak masuk otak langsung ! heh , yelah . camne nak masuk otak kalau pergi kiosk pun tak pernah (setakat temankan owg uh ada lah) inikan pulak na tempah makanan . makanan yang acik DM sediakan pun dah cukup banyak inikan pulak nak tempah lagi . kesian kat acik dm uh kalau owg tak abiskan makanan yang diorang masak .. 

TETAPI , disebabkan aku nak sannnngggaaattt tahu siapa yang belanja aku ny , aku gagahkan juga diri aku ke kiosk walaupun keberatan . okay, makanan suda diambil (air pun ada? hebadd ~)

"err, wea  . sape kasi ny?", aku masih taknak mengalah .

"tah a wea . aku taktau . kau amik jelah dia dah kasi kau"

"erm, okay", walaupun aku masih sangsi .

malam tu baru aku makan makanan kiosk (saje nak tunggu perut ny kosong sikit) . even aku masih tatau siapa dia , aku gagahkan gak diri aku suap makanan uh ke dalam mulut . aku ade a ajak budak-budak ny makan sekali tapi diorang makan sikit jeh then taknak dah . sume cakap diorang dah kenyang . *aku pun samelah . -.-' ,, haha , nampaknya rezeki aku lebih arini . makan jelah haii .. 

aku masih terngiang-ngiang dan tercari-cari siapa budak tuh sampailah 1 arini siti tuttt terlepas cakap . dia kata kau yang bagi . 

"eh , takde org cakap kat kau ke ? aku ingat diorang dah cakap dah tu yang aku cakap sape dia . tapi dah terlepas cakap ny , kau pun dah tau sape ." 

akhirnya , terungkai gak misteri . terima kasih kawan , kau tolong aku arini :DD  weh budak ! aku tau kau dengar so nak cakap nh , terimakasih tok sume-sume tu . susah payah je kan . acik dm kan dah tlg masak . serba-salah aku dibuatnya . terima kasih banyak-banyak (ase cam nak ulang pita rakaman ucapan tq ny banyak kali . tak larat dehh nak cakap banyak-banyak -.-')

--> masih banyak lagi memoirs yang aku simpan tapi bila tengok karangan punyalah panjang macam standard spm , cuak aku . takut korang tak terbaca pulak . pape pun , kalau dah berjaya sampai ke tahap ni , TAHNIAH !! ^^ 

untuk itu :
imny_hanani . 
*the life will not break your spirit even even a lot of problems came go on and never give up . life must go on ~ ^.^

Tuesday, June 7, 2011

pekse mid year .

Assalamualaikum n greeting 1Malaysia . :)


hoho. okay, based on the topic :
pekse mid-year dah (wktu pkse nh , sume bz ta egt dnie) . starting the second week of exam , all form 5 students were demanded (ape mksd ea ny =.=') to facing the exams in the hall . IN THE HALL beb ,, ny mengingatkan aku pada periksa spm lah pulak (tapi bagus gak tu . ^^') . okay , bukan yang tu aku nak cite senanye ,, hm , camne nak start ek ? okeyh , camni ,,,


waktu pekse ny , well , it's NORMALlah kalau ade owg siap paper awal (including me!) so tu takyah heran lah ... ny pasal aku . hehe , nak gak cite sal diri sendiri ha -.-''' . haha . back to the story --> tengok tu , masih ada masa lagi . macam mana ny? ape nak buat ny ?? haiya , takkan nak tengok termenung dan lihat jeh ? okeyh , took your papers and scratch it ! HOHO, yelah yelah aku amik ha ~~


i look deep to the paper ; nak conteng ape jeh ? hmph . HA, i got some idea . so , bermulalah nukilan secara tak langsung aku .. (2 pages weyh . bgge aku ye tak ^,^') .. nak dipendekkan cerita , aku na capap ape yang aku tulis pada page laz uh . in other word , nukilan laz aku b4 pekse abez . n,n .. tu ,kat bawah tu .


'semua owg ta perasan, spm tu lah pekse last kite sme2 . sume owg terlupa lepas ny sume akan bawak haluan masing2 . susah dah nak kumpul same2 cam  kat lam dewan sekarang nih . dan takkan ada lagi dah gado2, gurau-gurau, main kejar-kejar 1 kelas . Mungkin, ade je yang nak sambung form6 tapi ta sume . After dis pasti ade yang fly pergi Mesir amik medic , syariah , arab ,, fly ke Morocco atau negara-negara lain . Aku ? Insha-Allah aku akan fly ke Australia, University of Melbourne, [aminnn .... !] . kite akan susa jumpa nanti ~ mustahil la kalau nak kumpul batch seramat 127 org nih kat 1 tempat . sume owg ada komitmen yang tersendiri ..


bila aku ingat pasal benda nih , aku rase cam na hentikan jeh masa bia kite sume terus bersama . Mungkin kowang tak rase sekarang tapi tengoklah nanti bila dah melangkah keluar dari sekolah ny , korang akan rase menyesal . menyesal sebab tak hargai masa kte bersama . haih, kalaulah ada owg yang paham keadaan aku sekarang . -.-'


aku teringat benda tuh . "hey, kau ingat lagi tak dulu kita main tendang kaki sebab masa tu aku nak lalu tapi kau halang jalan tu . taulah kelas tu sempit tapi pleaselah , be gentleman sikit ..." "kau kata kau nak pindah tapi bila ? (ish, menghalau pulak aku.) please jangan kasi harapan kat kitorang . nak pindah pindah sekarang ! Better now or never ." " aku tengah goreng keropok lekor then kau datang kasi/share makanan (tok sume budak prostar) . aku tengah menggorenglah, tolong suapkan (maaf, terpaksa.) ^.^' "  " aish, sejak bila pulak aku jadi pendiam nih ? nampak macam tak friendly pun aku ny. hehe, maafmaaf. aku ta biaselah . =.=' "  " kau saje je na turun kelas kan (aku tau uh asal) . takpetakpe, aku paham .." ,, mase uh semua owg (bila da jumpa balik - 20 tahun akan datang mungkin ~) akan teringat kisah silam dia . kotak memori un dah berhabuk tapi uh tak menjejaskan ape pun . kenangan masih boleh diselongkar ~,~ (aih, aku da start emo ha). hehe, maaflah . aku emg camni dan selalu camni . tatau a asal aty aku ny sensitif sangat . sobsob ...


kau tau, aku ade blog dan hampir kesemuanya aku luah kat situ. aku tau kau baca tapi tataulah, bila aku tulis kat blog uh aku ase dunia ny aku yang punye (eh tak, maksud aku sape je un yang nak baca). aish , sampai terluah a segala isi aty . bila aku baca balik, Ya Allah, segannya. tapi nak wat camne kan. kau dah baca, dah terlambat na delete . so, sekarang aku kena buat-buat lupa pasal benda nih . aiyo amma ~~ Dahla, paper un na dikutip . The End, wassalam . 


regards : imny_hanani .
. 5 G !         .'


huish , panjang kan aku tulis . 1 page uh (guna short-form punyalah) . kalau aku hantar kat cikgu, agak-agak bole score tak ? HAHA, MEREPEK JELAH AKU NY HAIII ~ okay , sebenarnya yep , tu yang aku rase masa tu (asenye setiap masa camtu) . HAHA ! emo sungguh pipo nh . =.=' (asenye Faizal ternampak kot coretan aku ny --> masa tu kan dye yang kutip kertas .) aish, aku takde kuasa hebaddd cam SUPERMAN , na selamatkan korg sentiasa bila korang susa (dah kua topic ha.haiya ~) , aku pun mane de kuasa cam HARRY POTTER , pky ilmu hitam , sume tercapai (ish , uh dah mensyirikkan ALLAH .) , mana pulaklah nak datang kuasa cam BADANG ha , kuat,  mantap , hebatt . kuasa aku cuma terhad macam manusia biasa (bukan MACAM dah tapi MEMANG!) . mana yang aku boleh tolong , aku tolong . mana yang aku bole dengar , aku dengar , mana yang aku bole nasihat , aku ingatkan ... 

dalam kehidupan sehari-hari , aku selalu lalai . lalai dalam pekerjaan , lalai dalam fikiran , lalai dalam perbuatan . kadang uh aku sedar ape yang aku buat tapi aku tetap masih perlukan teguran daripada korang . aku MANUSIA BIASA beb ,. selalu aku terfikir, kenapa aku jadi camni . dulu aku BIASA-BIASA JE . tapi sekarang ape yang korang buat (either good or bad) aku pun terikut . haiya , susa a macam tu (memang pun !) ish, tatau tatau . mungkin gara-gara aku pindah ny kot . macam rusa masuk kampung , aku tatau apa yang perlu aku buat . so , aku tengok jelah pe yang dak lame buat , tu aku ikut . lagipun kadang aku pikir , mungkin sekolah oke kot lau buat benda tu tapi heyy ! setakat ny aku tak pernah bawak handset ea .  paling command pun aku bawak charger bateri kamera . yelah , kalau bateri habis , aku nak tangkap gambar guna ape ? 

hence , based on my observations , aku ny dah banyak berubah dah . ada yang positif , tak kurang gak yang negativenya ,, yang positifnye uh , dpd seorg yang talk-active , aku dah kurang ckp dah (segan sebenarnya nak bergaul ngn korg ^^') , homework aku pun selalu siap , then , dpd aku suka cakap tanpa berfikir aku ubah dah ,, aku try fikir dulu baru respond . selain tu , dpd aku seorg bdq bermulut laser (ckit je kot) kepada seorang pemerhati . yep , aku observe sekeliling walau korang tak perasan . tapi heyy , aku ta pena guna harsh word okay . sememangnya mulut ny aku sentiasa jaga walau se'laser' mana pun , biarlah segala kata-kata kesat tu tak keluar dpd mulut aku .

okay , yang negativenya pulak --> dlu aku skema , skema gilerr sangat . bayangkan jela kalau ckgu atau korg larang buat something , aku tak buat dehh . cth terdekat , tangga laky n tangga pompuan . dlu masa kat sekolah emg tu yang aku tekankan : AKU TAKKAN LALU KAT TANGGA LAKY except kalau darurat . pastu , kalau cikgu kata 7.20 kena berkumpul kat perhimpunan , lam 7.15 camtu aku dah mencapap dahh . mungkin sebab aku pengawas kot dlu , kalau boleh nak jd cth buat adik-adik . tapi aku rase takk .. emg dr sekolah rendah aku camtu . 

tapi bila masuk pedas sini jehh, aku dah mcm orang lain . pelik tapi benar .. heh , kat sini macam-macam kesalahan aku dah buat. lambat pegi perhimpunan --> pena jehh , lambat turun ke musolla waktu maghrib --> 2,2 salah . salah aku sbb tunggu budak tu . salah budak tu sebab suruh tunggu dia . =.=' , bawak charger --> charger kamera kott . heh , aku pena jeh duduk asrama dulu (even 7 bulan je pon) tapi tak pena-pena aku bawak barang elektrik. , pastu fly kelas ~ . tak percaya? cuba a tanya dak 4k dlu . mereka lebih tahu D: .. dan , banyak lagilah .. kalau nak tulis kat sini , tak terlarat korang nak baca nanti . 

tapi ada gak skola pedas MAHAL ny buat kat aku . iaitu , aku dah pandai nak jaga pandangan .. segan kott na pandang korang . dah ta reti aku dah . lagipun , aku selalu dengar --> dari mata turun ke hati , aku taknak benda tuh jadi kat aku (taknak sangat-sangat) so dats y lah aku jadi camtu . maaf kalau ada yang tak suka . n,n . okay , panjang pulak dah aku membebel . aku stop sini dululah ea , lain kali kalau masih diberi kesempatan tok bernafas dan  meneruskan kehidupan dalam dunia yang fana ini , inshaAllah aku akan sambung lagi coretan aku . sekian sahaja , wassalam . :D


regards : dehearty_roses .

surat dari saya khas untuk awk . ^^

Salam sayang untuk awak.
Awak,
Sebelum itu saya ingin menyatakan bahawa saya sangat sayang awak. Mereka pun sangat sayangkan awak. Kami tak pernah berasa tidak senang apabila dipertemukan dengan awak. Maaf, mungkin pada mulanya kami agak takut untuk mendekati diri awak. Yelah, awak seperti tidak mengendahkan kami. Seperti tidak mahu bergaul dengan kami yang tidak up to date macam awak ni.
Rupa-rupanya kami juga salah, sebenarnya awak yang malu untuk mendekati kami. Kata awak kami ni terlalu baik, dan awak juga kata bahawa kami ni tak macam awak. Apabila awak berkata begitu, terasa ada percikan api di hati. Bukan percikan api kerana marahkan awak tetapi marahkan diri sendiri. Kami sangat bersalah, kami sepatutnya menegur awak dari mula lagi. Maafkan kami, kami bukanlah yang terbaik tetapi kami akan cuba jadi yang terbaik untuk awak dan yang lain-lain.
Semasa awak mengadu tentang sesuatu, saya cuba mendengarnya. Saya ingin menyelami hati awak. Sebenarnya awak juga baik. Mungkin benar, pengaruh kawan itu penting. Sekiranya kita berkawan dengan orang yang mengajak kita kepada kemungkaran, kita pasti akan terjebak sehingga melupakan-Nya. Itu tandanya iman kita masih belum kuat.
Awak,
Sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: "Sesiapa yang lupa akan sesuatu solat, maka hendaklah ia mengerjakan solat itu jika ia telah mengingatinya, tiada tebusan lain untuk solat itu kecuali solat yang dilupakannya, sesuai dengan firman Allah yang maksudnya:" Dan dirikanlah solat untuk mengingatiKu."(al-Bukhari)
01.Solat merupakan tanda pertalian terus seorang hamba dengan Allah. Islam memfardhukan ke atas umatnya melaksanakan solat wajib sebanyak lima waktu sehari semalam.
02.Solat merupakan tiang agama. Oleh itu sesiapa yang mengerjakannya bermakna dia telah menegakkan agamanya. Manakala orang yang meninggalkannya bermakna dia telah meruntuhkan agamanya.
03.Bagi orang yang meninggalkan solat disebabkan malas atau sengaja hukumnya adalah fasik dan telah melakukan dosa besar iaitu mengabaikan salah satu daripada Rukun Islam. 
04.Sebagaimana yang ditetapkan oleh Islam bahawa solat wajib mesti dilakukan dalam apa keadaan sekalipun, maka solat wajib yang ditinggalkan dianggap sebagai hutang yang mesti dilangsaikan sebagaimana resminya setiap hutang itu wajib dibayar. Maka               apabila sedar tentang kesilapan masa lalu, seorang muslim itu hendaklah segera                       bertaubat dan mengqadha' solatnya yang tertinggal itu.
Saya takut bila awak meninggalkan solat, sedangkan awak sendiri tahu jika meninggalkan salah satu sudah dikira bukan Islam lagi. Jangan malu untuk berubah! Pedulikan kata kawan 'syaitan' awak. Saya masih ingat lagi sewaktu awak menghantar saya ke stesen LRT, saya sudah berjanji di dalam hati ingin berterus terang dengan awak. Ingin sangat saya meluahkan secara berdepan dengan ayat yang tidak berkias. Saya rasa apa yang saya lakukan sebelum ini tidak menjadi kerana setiap kali saya menegur awak secara selingan mungkin tidak memberi apa-apa makna.
Saya juga masih mempunyai kelemahan dalam diri sendiri. Saya juga masih ketinggalan di dalam bab-bab agama, tetapi Alhamdulillah bab yang wajib tak pernah saya tinggalkan. Awak, saya mungkir janji! Saya tidak dapat mengucapkan perkataan itu secara bersemuka dengan awak. Saya sangat tidak berdaya, apakah saya tidak mampu melakukan 'Amar Maaruf, Nahi Mungkar' kepada kawan sendiri. Saya selalu gagal bila ia berkaitan dengan kawan.
Akhirnya, bila tiba di rumah barulah saya meluahkannya secara direct tetapi itupun menerusi telefon bimbit. Awak seperti mengubah topik lain, saya semakin takut. Takut awak akan terasa, tetapi ia adalah untuk kebaikan awak juga. Saya sangat sayangkan awak. Saya tidak mahu awak lalai sehingga melupakan DIA. Awak sebenarnya sangat baik sebab awak ada kesedaran dan tak pernah lari untuk semakin merapati kami.
Kata sahabat saya yang jauh lebih berilmu daripada saya, awak mungkin diberikan hidayah daripada Allah untuk berubah. Dan kami adalah orang-orang yang dipilih-Nya untuk mendekati awak. Kami tidak boleh meninggalkan awak. Kami tidak boleh tidak memperdulikan awak walau sedikit pun. Saya respect dengan sahabat saya itu. Awak, sekiranya awak membaca surat ini saya percaya awak mengerti maksudnya.
Yang Benar,
saya yang sangat sayangkan awak.

Sunday, June 5, 2011

mum's reunion !

Matahari masih lagi memancarkan sinarnya , bulan masih lagi pada kedudukan yang tersendiri . aku menengadah ke langit , kaki kutujahkan ke bumi . The future is calling for me .. aku toleh ke belakang bukan untuk berpatah balik tetapi untuk melihat apakah kenangan silam menantiku  ? Atau ia menunggu agar 1 hari nanti kukutip ia kembali dan berkata ,'I miss this moment' ? Kaki terus diatur , langkah terus tersusun . 


Haih , hidup ni tak semudah mana . ke kiri ke kanan , ke atas ke bawah ,, mana-mana kita pusing pun takkan dapat nak ubah ape-ape . aku ? hm , haru-biru hidup ny beb .. heh , what type of person am i right ? sorry , i'm still learning n searching for my own self . by the way , correct me when i'm doing wrong . i always 'terlepas pandang' about my own act . only you can change me hence , give me some advice ! . i don't care who-are-you that advises me as long as i can accept that , it's more than enough . 


*i'm not perfect . where ever i go , where ever i lead , there's no more things that will be perfect even the stars sometime can't shine brightly . There's no one that Allah creates perfectly , except the Prophet Muhammad, he is the perfect one . In simple word , nobody's perfect . 


The way i talk , the way I walk , there's no need to complaint about (heyy , mo tegur depan-depan lah . =.=') . People always said , 'Pipo , u're the best lah', 'Kau bawak handset ? tak cayalah . (saje je testing)' , 'Alaa , kau kan budak baik ....' , and so on . haish , it makes me dizzy . haiya , i'm not that kind of person ! (tadi baru jeh kena tegur --> suka hati lah nak percaya atau tak . Life is a journey to find ourselves ... where we will stand after we live . sometimes we try to be like others but we becomes somebody else that isn't us ...) . Sorry sorry , my confidence is still under level . =.='  . I didn't meant to not to believe in myself but the truth fact is ,, i still cannot accept mine ! haiya ~ 


okay , masuk topic baru :
yesterday ( semalam kan ? ), i attended my mom's reunion , her first reunion at Putrajaya (whoa , jalan-jalan jeh semalam.) . Just imagine it , they were all 50's (only my mum were 51 together with her twin) ! whoa ! Everyone were still energetic like they were still young (i forgot for a while that they were 50's . first i thought they were about 40 something.) .. HAHA ! believe me , they got their karaoke set too . whoosh . Everybody lets sing a song ! ^^ .


For a while , I kept imagine what about our 20 years next ? Did we will be like this too (ukhuwah rapat mek. .) or there were still a gap between us ? Did we will look older or we can still keep your younger face even after 20 years ? Or in a matter of fact , did us will still alive ? Did Allah still giving us the opportunity to live in this never-long-lasting world and having kids , grandchild and even others ? Furthermore , did we STILL have the chance of seeking forgiveness from Allah ? come on my dear friends . Remembering each other is compulsory in Islam , no matter if they were only 'Islam on the name' .. *Sorry , i'm out of topic . =.='


okay, back to the story . In this lovely event , i were only EAT, EAT, and EAT ! that's all . HUH, BORING !! oh yeah , I forgot , this is not my event . =.=' . when will this over ? okay , my stomach were full enough . i'm texting somebody :D ( to deter my boredness . ) . 'Nah , take this . for you . :)' , whoa , i got it too --> gift from this reunion . haha , happy sungguh [Alhamdulillah.] so , at the end of the event , my mum asked about my opinion, 'which one is better , mine or yours?' . oh no mum . u asked me the wrong question . -.-' okaylah okay , got to go . n,n .


regards : imny.hanani .       

malu bukan hanya pada nama . :]

Assalamualaikum ! heyy . da lme ta jmpe ye tak (~,~') . haha , maaf , agak sengal arini . okeyh , sekarang , stress suda makin kurang , homework sudah makin menipis , jadi sekarang mau relax sikit-sikit . hee . (bwu jehh lps mkn tghr =.='  --> sadis bila ada adik yang addicted to korean . tak boleh mintak tolong buat kerja langsung ! haish .)


okay baiklah . senanye hamba na cerita pasal lain tapi tiba-tiba idea uh tanak keluar pulak . so , go on with the story . (i took this from my friend's note) hope you enjoy it .  :D


HANYA PASAL MALU . MALU ITU FITRAH , MALU ITU INDAH . SESIAPA YANG TAK TAHU MALU MAKA BUATLAH APA YANG KAMU MAHU (qaulul hukama') .



Okehh okehh, hari ini tiba-tiba terasa nak share-share info tentang perasaan / sifat malu. Saya tahu, luar sana ramai yang pemalu-malu belaka... Ada juga yang tak tahu malu, *hooho. So, apa pendapat anda mengenai malu? Ada manusia yang malu bak pohon semalu, baru disentuh, terserlah malunya dengan serta merta. Ada pula yang malu bak siput, bila disentuh terus sembunyi, erkkk? Hantam aje laaa...

Mari sama-sama ambil tahu tentang malu. Huuhu, at least, jangan asyik tak tahu malu saja. Lalalalaa~

                                                  -------------------------------------------------------------

Malu adalah satu perasaan negatif yang timbul dalam diri seseorang akibat daripada kesedaran diri mengenai perlakuan tidak senonoh yang dilakukan oleh dirinya sendiri. Setiap orang yang normal mempunyai perasaan malu. Tetapi setiap masyarakat mempunyai pandangan yang berbeza mengenai malu. Sehubungan itu, pendapat mengenai apa yang dimaksudkan malu, apa yang mendatangkan malu serta tindakan yang harus untuk mengatasi perasaan malu berbeza-beza dari satu masyarakat ke satu masyarakat yang lain. Ini adalah kerana dalam konsep malu dan segan ini sebenarnya terkandung satu sisitem nilai dan kepercayaan sesebuah masyarakat itu.





Malu dalam masyarakat Melayu mempunyai 3 lapis pengertian, iaitu:
- Malu Sebagai Perasaan
- Malu Sebagai Tanda Harga Diri
- Malu Sebagai Fungsi Kawalan Sosial



Kesimpulan;
Malu satu emosi yang negetif bagi orang keseorangan. Tetapi ia merupakan aspek yang positif dalam kehidupan bermasyarakat, kerana perasaan malu dapat mengawal orang keseorangan supaya tidak menyeleweng daripada norma masyarakat dan sekaligus dapat membentuk satu suasana sosial yang lebih harmoni. Oleh itu sikap tahu malu seharusnya dipupuk dalam masyarakat kita.



Daripada Ibnu Umar r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w. berjalan melalui seorang lelaki dari golongan kaum Anshar dan ia sedang menasihati saudaranya tentang hal sifat malu. Kemudian Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Biarkanlah ia, sebab sesungguhnya sifat malu itu termasuk dari keimanan."


tu je kot buad mase nh . *heyy , okeyh , manghrib sudah kunjung tiba . mau off dulu . nanti singgah lagi ea ^^ . 

regards : imny.hlovate .