Followers

Thursday, November 22, 2012

SELAMAT HARI LAHIR AMIR AFIQ ^^

buah kedondong limau kasturi,
assalamualaikum selamat pagi ! :)

gambar dari pakcikk Facebook ;)


Muhammad Amir Afiq bin Suhaimi, itu nama yang terpateri . aku kenal dia masa kat SMKAP [sekolah menengah kebangsaan agama Pedas . tp skrg dah tukar nama kepada SMKA DATO' HAJI ABU HASSAN HAJI SAIL] . maksudnya, dari form 4 aku kenal dia . orangnya tinggi (yeke? haha) ,dan pemalu ~.~ . okay, ini kisah benar ehh . sebenarnya harini (21NOV2012) = hari lahir beliau . 18 tahun dah dia . dah boleh jadi bapak orang . HAHA .

my wish : wishing you have a great time today . kullu 'am wa antum bikhair . semoga Allah memberkati anda and may success be aside you fiddunya wal akhirah in shaa Allah :) . Hidup perlu diteruskan walau apepun yang terjadi . Pal, i will always at your back .Jgn cepat mengalah ! just ask for my help when ever you need me ^^ . dan, doakan kejayaan bersama ! :D

okay, aku nak admit satu perkara kat sini *dgn harapan kau membaca post ny ^^'* . aku sebenarnya tak kenal pun kau yang mana 1 masa form 4 walaupun kau pernah jejakkan kaki kat kelas aku. serious aku tak tipu ! aku cuma tau nama je sbb budak-budak ny selalu canang nama kau . al-maklumlah aku ny kan pemalu :3 . nak nak aku ny budak baru so mmg tak terdaya laa nak kenal satu batch masatu. cukuplah aku kenal budak kelas aku, tu dah memadai :) . konklusinya sebenarnya aku nak minta maaf atas tindakan aku dari mula kita kenal sampailah sekarang *sambil menghulurkan tangan untuk berjabat* . maafkan aku ya :') 

kami sekarang belajar di institut yang sama, Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNS) , modul yang sama, dan dia ex-budak kuliah aku . mesti korang tertanya-tanya camne boleh jadi macam tu kan? okay, dulu kitorang kuliah S1C . S = jurusan sains , 1 = modul 1 , C = kuliah . both of us tak tukar pun modul,malah tak mohon pun tapi gara-gara ramai budak modul 1 tukar ke jurusan lain maka 3 praktikum(mcm kelas la kiranya) dari kuliah kami terpaksa dibubarkan . praktikum aku la tu :( . aku dulu S1CP7, dan amir S1CP2 so wajarlah praktikum aku dibubarkan . ini gambar terakhir kami S1CP7 ;

Maaf, tak berapa jelas ~

tak banyak benda yang aku boleh cerita sebab aku bukan selalu borak dengan dia, tak selalu terserempak dengan dia  kat matrik uh , dan aku ny memang jenis yang tak amik kisah sangat kalau benda uh tak berapa penting. maaf ^^' .

and as a conclusion , aku sayanggg semua kawan aku :) . Jaga iman, jaga solat, jaga diri leklok . 

p/s : maaf amir afiq, aku habaq kat satu dunia birthday kau .

sincerely,
imny.hlovate^^ .

Saturday, November 17, 2012

Gadis bertudung labuh ^^

buah pulasan sayur keria,
Assalamualaikum pembuka bicara ! ^^

Coretan kali ini bukan terlalu ingin mengupas tentang si gadis bertudung labuh tetapi lebih terarah kepada sebab mengapa saya tidak memilih untuk kekal bertudung labuh bulat ..





Maaf,tetapi sebenarnya saya memang kepingin memakai tudung secantik gadis di atas namun saya mempunyai sebab tersendiri mengapa saya lebih memilih pemakaian tudung yang asalkan menepati syara', itu sudah mencukupi .

~~~
 
saya kelahiran SMKA dan kini sedang menuntut di Kolej Matrikulasi Kuala Pilah . sebetulnya, warga sekolah agama ni alhamdulillah berjaya membentuk saya menjadi seseorang , lebih terisi dengan kalamullah .. tapi, I know myself well . ikhtilat tu ada la saya langgar sikit walaupun takde la sampai touch touch derr [alhamdulillah, saya masih tahu dan mampu mengawal batas] tp kadang saya melayan rakan-rakan lelaki saya sama seperti layanan saya terhadap rakan segender . dan , bila perangai gila saya keluar, tak sesuai pulakk untuk imej si gadis bertudung labuh .

maka, untuk tidak memburukkan imej si gadis bertudung labuh dengan gaya getik saya yang kadang-kadang over, saya hanya memakai tudung 50' setidaknya, atau kadang memakai tudung yang cukup syara' [tak jarang, labuh melebihi dada] , sesuai dengan keselesaan. saya tak mahu gara-gara saya, semua melabel si gadis bertudung labuh tu mesti macam saya jugakk kan,, haih, kerana nila setitik boleh rosak imej !

tapi kadang ada juga saya perhatikan gadis-gadis bertudung labuh yang berada di kampus saya . kadang-kadang terbit rasa kecewa. perasaan malu menerjah :( . daripada pemerhatian saya, ada sesetengah mereka bertudung labuh tapi bermulut 'laserrr' , ada pulak perangai mengalahkan budak bilik depan bilik saya . ada tu pulakk , haih, taknak la cerita lebih, buat malu kaum je. ny pun saya sekadar berkongsi, nak beri peringatan .

kita ny kaum Hawa, kaum yang penuh dengan tatasusila, kaum yang penuh dengan kesopanan. jangan  kerana imej tudung labuh yang anda bawa, anda terus melabel diri anda baikkk . belum cukup baik macam Malaikat lagi anda tahu. Jaga-jaga. wanita yang bertudung labuh ni acapkali dipandang perbuatannya oleh remaja-remaja perempuan di luar sana. Awas andai anda tersilap langkah !

saya cuma menasihat atas dasar simpati, atas rasa kasihan, dan atas dasar nama kita wanita . minta maaf, no offense ^^v .

"Muslimah solehah adalah mereka yang tidak memandang dan tidak dipandang"

 p/s : saya masih cuba untuk menjadi bidadari syurga walau kadang semangat tak kental :( . doakan saya ya semoga istiqamah dan menjadi lebih baik dari sebelumnya,, ameenn ~


 coretan,
destini.hlovate^^ 

Thursday, November 15, 2012

kenangan uh mengetuk memori . duhh ~.~

buah karamel buah halkum,
Assalamu'alaikum ! ^^

it's Thursday now . 5 days i am having my holidays and with this 5 days i try to fulfill it with something benefits but the spirit blew away a bit day by day . I'm tortured by my own past . it keeps haunting me day and night . yes , i miss that moments so much as if I could, I want everything being as usual as it can be. 

* Life was never bored . Even we are alone, He is always here by our side . keep smiling . Life isn't that tough^^ *

I'm used to them . their laughter , their smiles , their jokes . that's what makes my day shining . but then, Allah took one of them from me . not permanently , but temporary . Ahha, no worries pal^^ . I am always switching my mind into the positive corner . I understand what you are trying to do , I understand what He is trying to tell me although it is difficult for me to make used of it earlier .

I can't crying. NO ! if I do, it only shows my weakness and my disability of being comfortable with the new atmosphere. I must be strong where ever I go , I have to .

Dear pals ,
I love you less a bit then my love towards my family, but i am still concern of whatever you do, or whatever you might do . Jiwa seorang ibu lah katakan ~ haha . I am hoping that you would be a person , as for myself too . AND , although you are a doctor, an engineer, an architect, a journalist , or even a teacher, don't break our bond . keep connected okay ! and ,, stay still with Allah . take a good care of your solah , yr imaan ,, because without Him, we are nothing .


p/s : burning the midnight oil :)

written by,
imny.hlovate19^^

Wednesday, November 7, 2012

aku si PARI-PARI :)

Pari-pari itu terbang tinggi melihat sirnanya alam . Matahari mencucuk-cucuk kornea mata memaksa dia menutup kembali kelopak matanya . 

''Arghh, dah pagi . Apa khabar agaknya si puteri pengarang jantung hatiku~ *tersipu-sipu malu.eheh*''

Katilnya dikemas rapi sebelum kaki melangkah pergi menghirup udara pagi. Segarnya pagi ni subhanAllah, tak terkata ! Sambil bersiul-siul dia terbang lalu hinggap di atas dahan pohon yang rendang . Dari situ accidently dia terlihat puterinya menangis . terpaku . terpempan . puterinya tak pernah begini . puterinya selalu memaparkan wajah yang ceria . puterinya ... aishh , ni bukan masanya untuk berdebat. Puterinya sedang menangis ! why my dear, why ???

si puteri ~
sambil memandang ke luar jendela dia omong sendirian. di sebalik wajah putih mulusnya there are transparent liquids that shed and rolling down her cheeks .

'awak pergi, awak tinggalkan saya terkontang-kanting sendirian. tiba-tiba pulak tu. kenapa? 
awak pergi, awak pesan suruh saya jaga diri saya baik-baik . awak kata insha-Allah kalau ada jodoh kita akan bertemu lagi. bila tu awak ? T^T ..
awak, saya sayang awak. terlalu sayang . tapi bila awak tiba-tiba kata macamtu awak seolah-olah membunuh sebahagian jiwa dan raga saya . lemah. saya tak berdaya.
di hadapan awak dengan tenangnya saya berjanji pada awak yang saya relakan perpisahan sementara ni..
di hadapan awak air mata ini kaku, keras,.. tak pernah nak bekerjasama untuk mengalir..
tapi rasa itu menekan hempedu, eh, menusuk sembilu :'( ...'

si pari-pari~
''rupanya, dalam tawanya ada derita. dalam resahnya ada gundah gulana. bijak sungguh dia simpan rahsia . aku pun tertipu. adehh .''

lalu, si pari-pari mendekati si puteri, perlahan-lahan.. sepantas itu dia mengesat airmata yang mengalir, menghilangkan bekas-bekas tangisannya sebentar tadi .

'hai pari-pariku, apa khabarmu? :D'

si pari-pari tersenyum .
''Alhamdulillah puteriku sayang, aku baik-baik aja^^ . puteriku, sebenarnya aku tak betah melihatmu begini . terus-terusan dihurung dilema. puteriku, sabar sayangku. sesungguhnya Dia tak beri apa yang kita mahu malahan Dia beri apa yang kita perlu. percaya pada Dia ya sayang :)''

dan air matanya berhamburan sekali lagi....

'ya Allah, 
diri ini melutut, memohon dengan penuh kerendahan hati, ampuni dan terimalah taubat ini, permudahkanlah jalannya, kuat serta tegarkanlah hati serta jalannya.
aku berserah pada-Mu ya Allah, sesungguhnya telah kusedari semua ini dulu ya Allah, namun ternyata kekuatanku belum cukup untuk bertindak , maka kini setelah aku makin sedar dan punya sedikit kekuatan, tak ingin lagi aku tangguhkan ya Allah, tak ingin lagi aku lewat-lewatkan ..

ya Allah,
bantulah aku untuk melangkah, seandainya dia benar milikku yang telah Engkau tetapkan di Luh Mahfuz, seandainya juga dia baik untuk agamaku, kehidupanku, dan kesudahan urusanku, samada cepat atau lambat, takdirkanlah dia untukku, permudahkanlah serta berkatilah dia untukku , tolong jagakan dia ya Allah ..

namun jika sebaliknya ya Allah, .... Engkau redhailah hatiku, Engkau jauhkanlah aku daripadanya dan jauhkanlah dia daripadaku, Engkau buangkanlah segala rasa yang mungkin timbul ini ya Allah ...

ameen ya Rabbal 'alamin ~'



sedetik rasa,
imny.hlovate ^^

Sunday, September 16, 2012

berubah fasa .

buah beri, buah strawberi ,
assalamualaikum, selamat pagi ^^

27 January .
lagi 5 bulan = 3 tahun perkenalan kita .
sekejap je kan .
aku ingat lagi, masa mula-mula aku enroll sekolah tu ,
pemalu yang amattt . aku diam jehh kat tempat aku.
masa minggu pertama kitorang balik,
kau orang pertama yang tegur aku dalam fb ;

'Assalamualaikum , kau budak baru smkap kan, kelas 4k?'
"wa'alaikumsalam . aah ."
'ouh, kalau macam tu, welcome to the club :)'

frankly speaking, aku tak kenal kau yang mana satu.
lebih lebih lagi kau guna nama tokoh islam kat fb kau,
lagi la susah aku nak kenal kau -.- . muka kau pun aku tak cam.
sampailah satu hari barulah aku tahu nama kau adib .
haha . aku cuma tau nama je pun wehh . 
muka kau masih sama-samar dalam ingatan .
aku taktau kau yang mana satu tapi takpe la.
namapun satu sekolah, lama-lama nanti kenal lah kan ^^ .

setahun . 
setahun aku ambil masa untuk kenal nama + muka korang .
guys terutamanya . dq perempuan aku tak kisah sangat,
dah selalu jumpa kat aspuri, kan kan :) .
mungkin, faktor yang menyebabkan aku amik masa yang lama is because,,
jarak kelas kita yang totally far apart from each other .
rasa macam boleh buat explorace pulak . haha .
tapi mujur masa form5 kelas kita selari .
senang sikit aku nak cam korang .
walaupun mungkin macam dah lewat sikit..
yela, kita dah nak habis sekolah, aku baru nak kenal korang
aish, dunia dunia *sambil menggelengkan kepala .

sekarang .
masing-masing belajar tempat lain-lain ..
matriks, U, pra-U , stret terus degree ~~ hm.
you know what, dalam banyak-banyak kwn lelaki kat sekolah tu,
hanya dengan kau yang aku paling rapat ,
taktau macam-mana / bagaimana,
it is just happen .
terasa seolah-olah kita dah lama kenal .
tapi mujur aku masih mampu ingatkan diri aku,
heyy, kita tak semahram ! =='
mujur .

heyy .
aku rindu kau . tak tipu . aku rindu korang .
sangat .
kadang-kadang sampai hilang fokus aku .
takboleh belajar . mood tarak ):
aku selalu alaminya , maksudnya,
aku faham apa yang kau rasa sekarang .
terus kuat wehh . aku rindukan semangat kau yang dulu .
terus tabah wea . 
Oh Allah,moga kau sempat ketemukan kami,
sebelum masing-masing menamatkan zaman bujang mereka 
ameenn ~~ :'( 

written by :
dehearty_roses^^

Friday, August 17, 2012

hakikat itu perit -___-'

first and foremost ,,, result upu keluar dah :D .. fuhh3x, haritu semak keputusan matrik, alhamdulillah, dapat matrik kuala pilah . tapi hati tetap terasa cam taknak smbung blaja situ . nak tengok peluang lain . and so inilah harinya . tapi ............


'Maaf, permohonan anda tidak berjaya' .

terkedu aku . betul ke ni ? berkali-kali aku semak dan keputusannya tetap sama . permohonan tidak berjaya . aku cuba buat rayuan, tapi tetap tak dapat . ikhtiar cara lain pun terasa macam useless je . tetap tak dapat . then aku cuba apply permohonan belajar di luar negara melalui beberapa medium ; maybank, medicmesir , MAINS , biasiswa peneraju tunas potensi , yayasan munarah ..... berita gembiranya kat sini adalah ,, semuanya aku tak dapat @ nyaris-nyaris dapat :'(  . seolah-olah Allah cuba memberitahu, ini bukan masa yang sesuai untuk ke mana-mana [ luar negara ] maka Dia limitkan pilihan yang ada . konklusinya, aku HANYA dapat tawaran matrik SAHAJA . harap maklum ^^ .

nak taknak, haruslah aku daftar sana gak kan . well, bukan sepenuh jiwa dan raga aku kat situ masa pendaftaran tapi aku gagahkan gak diri aku . aku pesan kat diri aku, 'mungkin ny lorong yang Dia cuba tunjukkan , bersyukur . ini yang terbaik Dia beri , alhamdulillah . ini pun sebagai salah satu medium untuk ubah diri kita, ubah cara belajar tu . jangan malas ! result pmr, result spm, jadikan tu sbg dorongan untuk lebih berjaya' . yeah, aku pesan agar aku tak lupa ^^ .

minggu pertama, minggu orientasi :
setiap group dibahagikan hm, paling sikit pun belas-belas je, paling maksimum 25+- satu kumpulan .itulah kumpulan mentor-mentee, itulah dq2 kelas kami ... -.- , i thought mentor-mentee and dq kelas akan berbeza tapi tak pulak . aih. okay, back to the story . mine ada 2 chinese, Ying (girl) and Yang (boy) . ketua dan penolong . sangat berdedikasi ouh mereka (Y) tapi malangnya orang Melayu macam kita tak ramai macam mereka .. seminggu kitorg diorientasikan, sampai dah hafal lah mana budak2 ny tinggal uh bagai ~ haha .

me : hm, nama saya Afifah Hanani binti Rosdi , asal dari seremban, recent school saya smka pedas .. saya anak yang ke ,,, hm, ce teka ;D

madam wein : awak anak bongsu eh ?


me : pergh, comel sangat tu kalau saya anak bongsu . haha . taklah cikgu . ce teka lagi .


madam wein : awak anak yang ke berapa ? 


me : [aikk?? haha] saya anak tengah cikgu .


madam wein : ouh, dpd berapa adik-beradik? 3? 5?


me : 12 . 1 mak, 1 ayah ^^ 


madan wein : fehh ramainya ~,~


itula serba sedikit scene ta'aruf kami :D  . walau apepun , masa ni aku masih tak kenal semua . yeah, normallah tu kan . yang aku kenal pun masatu, hm,, suzanna, filzah, ying, yang, wazir, aina, azimah,,, yang lain-lain tu terkedek-kedek aku nak ingat nama, sorry =='

minggu kedua, kitorang dah mula belajar ! 
kumpulan aku dapat modul 1 semuanya, kuliah C [S1CP7] . untuk makluman, masa ni modul 1 ada 6 kuliah, kuliah A,B, dan C ada 8 kelas manakala kuliah-kuliah lain ada 5 kelas . alhamdulillah, memang aku nak pun modul 1 :)  . bersama-sama dalam kuliah ny , ehem, ada syafiqah razali [S1CP4 kalau tak silap] , atiqah hidir [S1CP1] , amir afiq [S1CP2], ameng [S1CP2] , zuhid [S1CP8] , amoi (bahirah rusli) [S1CP2] ,.. yang lain-lain tu kalau ada tapi aku tak mention, sorry, aku tak perasan ! Alhamdulillah, aku dapat kuliah yang pelajarnya semua kuat belajar . masuk masuk kuliah je terus bukak buku , belajar sambil tunggu lecturer datang, datang kuliah pulak awal sangattt (serius tak tipu !) , then kalau barang terjatuh (common sangat) dyorg cepat-cepat nak tolong angkatkan. terharu~ thumbs up wehh . bangga aku dok kuliah tu . cikgu pun baik-baik je . ada beberapa hal, kitorg diberi sedikit kelonggaran berbanding kuliah A @ B (taktau cerita kuliah lain) . hantar lab report pulak seminggu lepas tu ....

minggu ketiga, terasa ukhuwah kami :') .
yep, walaupun baru masuk minggu ketiga tapi kitorg rasa macam rapattt sangat, macam dah lama kenal je . dah boleh gurau-gurau, gelak-gelak , haha , baru tahu di sebalik muka chomell korg tu, korg pandai buat lawak :D . tapi tak sangka, itu minggu terakhir kitorg akan bersama sebagai satu kelas . last moment . jumaat tu, kuliah terakhir kuliah maths, lecturer encik hairon azman bin adanan . 

lecturer : okay, kita kena habiskan cepat-cepat ny, kejap lagi PPHEP nak masuk. ada pengumuman untuk korang .

kami : haa? alaa ~~ (dalam hati Tuhan saja yang tahu , punyalah kitorg berdoa moga-moga ia tiada kaitan dengan pembubaran kelas) . 


semua mula tak fokus belajar dah, lebih-lebih lagi budak2 kelas aku -.- .

lecturer : okaylah, kita berhenti sini ya . sebenarnya, pengumuman tu boleh je saya sampaikan tapi saya tak sampai hatilah (sambil mengesat air mata yang hampir menitis) .

kami : *suasana hening . apa maksud cikgu sebenarnya ny ?


PPHEP mula melangkah masuk .

PPHEP : assalamualaikum w.b.t. dan selamat tengahari . sebenarnya pengumuman ny untuk kuliah kamu je, tak melibatkan kuliah-kuliah lain . sebab tu kamu je yang tak balik lagi, orang lain dah balik dah . okay, ny saya nak bagitahu, ada kelas yang terpaksa dibubarkan sebab ramai sangat yang tukar dari modul 1 ke modul 2 & 3 . kelas yang terpaksa dibubarkan ; praktikum S1CP6, S1CP7, dan S1CP8 . jadi kelas-kelas yang terlibat lepas ni sila semak nama anda di One Stop Centre (OSC) dan ambil jadual baru. terima kasih .

lecturer kami tak mampu nak cakap apa-apa, terasa akan kehilangan kami. 
kitorang apatah lagi, dada dah sebak, tinggal nak hambur je airmata ny . mujur aku bawak dslr , dapat rakam momen terakhir bersama mereka .

me : hah, sape menangis aku zoom kamera ny kat korg . haa ~ 


aha, aku tak sangka guys yang menangis dulu walaupun dyorg masih cuba nak cover . terharu wehh . first time aku tengok lelaki menangis depan mata aku sendiri. sangat-sangat terasa betapa rapatnya kitorg sebenarnya :') .

minggu keempat , berada di kelas baru -_____-'
kelas baru, S1AP8 . agak kekok sebenarnya . daripada 23 pelajar kelas aku, 8 orang masuk kuliah A, the rest masuk kuliah B tapi pecah lagi 2 kelas , S1BP4 dan S1BP7 (kelas beyon) . sepanjang seminggu aku perhatikan mereka-mereka , sapanjang seminggu aku buat perbandingan . maka resolusinya, budak2 kuliah A seolah-olah tak teringin nak berebut tempat duduk palinggg hadapan dalam dewan kuliah . nak terasa datang awal ke kuliah apatah lagi . lepas habis tutorial / amali , walaupun habis kelas lambat, mereka tetap berlengah ke dewan kuliah . itu satu perkara yang sangat mengecewakan .

kedua, action mereka di dewan kuliah TAK SAMA sepertimana kuliah C . maaf, bukan nak memburukkan tapi cuma membuat perbandingan agar anda yang terasa ny berubahlah kalau perlu . Malu lah sikit pada non-muslims ... kuliah A ny masuk masuk dewan kuliah je, ya, buku depan mata, atas meja, tapi itu cuma sekadar buka . lebih borak daripada belajar . okay, itu aku tak berapa kisah, masa depan sendiri, pandai-pandailah. Lagipun lecturer dah banyak kali tegur, korg je yang tiba-tiba jadi tuli . maaf kalau bahasa tu kasar. but please lah , TOLONG PERLAHANKAN VOLUME ANDA ! pencemaran bunyi, harus dibawa ke kementerian ny ==' .

ketiga , korg seolah-olah takde perasaan. barang kitorang terjatuh je korang boleh buat tak perasan ?! haihh , sabar jela ~ 

keempat, korang macam tak hormat cikgu . cikgu sedang sampaikan ilmu tu tapi korang boleh lagi berborak kat belakang tu . kecewa aku dengan perangai korang . melayu tak melayu, cina tak cina, indian tak indian,, sekali cikgu tak redha ilmu dia, korang genius tahap gaban mana pun, time peperiksaan nanti confirm blank . percaya cakap aku .

kelima , lu pikir la sendiri . aksi korang tu hampir membuatkan aku tukar modul, or at least tukar ke Program Dua Tahun (PDT) . kecewa . menyesal . tapi apa boleh buat . ini satu dugaan, satu cubaan , aku kena tabah supaya kawan-kawan aku pun tak terasa down [eh, apa kena-mengena? heh.] sebab tu aku masih di sini, masih kekal berdiri . aku nak tunjukkan aku boleh, aku mampu buat, aku mampu atasinya  supaya korg terasa tercabar dan cuba untuk menyaingi aku setidaknya .

ironinya , hati aku masih belum dapat terima hakikat sepenuhnya . hati ni masih kekal keras , nak terasa rapat dengan korang pun susah . it takes a long distance , eh , a long time . sangat . sorry kalau aku ny annoying [selalu sangat mcm tu =='] , sorry atas salah silap aku . sepatutnya , seharusnya aku dah boleh sesuaikan diri tapi bila masuk kelas baru, aku kena bermula dari kosong . bermula macam hari pendaftaran haritu cuma kali ni ada counter shock . ehem . yes, counter shock -.- ...

end of story .
imnyhlovate ~

Sunday, July 22, 2012

RASA ITU sekejap cuma :')

Buah mengkudu biji sawi,
segarnya pagi ni, rasa cam taknak mandi ! -_-' 






semalam ada seorang kawan post something on my wall . Ia berbunyi :

*************************
JENIS DARAH A : FARMER



--> merupakan golongan yang pemalu tetapi mementingkan kesempurnaan dalam senyap,
--> sangat bertimbang rasa terhadap orang lain dan tak pandai menipu.
--> setia dengan kawan dan rakan sekerja .
--> boleh menjadi perahsia yang kuat, tetapi jarang sekali berkongsi perasaan mereka .
--> sukar dipuaskan dan serius dalam hidup (?) 

peribadi asas ;
:0 berhati-hati dalam membuat keputusan .
:0 sentiasa memastikan sesuatu yang jelas melalui kontrak .
:0 terlalu mementingkan undang-undang sosial kehidupan .

kadar toleransi ;
-.- toleransi tinggi dengan kerja-kerja fizikal dan berulang .
-.- tak mampu menerima perubahan dengan mudah .
-.- hilang minat pada satu-satu hobi dengan mudah .

how do they look forward their future and their past ? hm . ;
terlalu mencuba untuk melupakan masa lampau + bersikap pesimis terhadap masa depan .

how do they visualize their feelings ;
* boleh berpura-pura membuat muka tenang walaupun hakikatnya sedang marah ^.^ [it is really me]
* memerlukana masa yang lama untuk pulih jika dilukai .
* sensitif kepada pandangan orang lain .

how do they work ;
-> menguruskan satu perkara sahaja dalam satu masa .
-> membezakan antara kerja dan peribadi.
-> sangat bertanggungjawab .
-> terdorong untuk melakukan hobi yang membantu mereka menenangkan perasaan .

******************************

frankly speaking, up to 97% of the fact is truth about me . entah dari mana kawan jumpa tentang ni tapi Alhamdulillah , he found the real me ^.^ .

nak ulas pasal 'boleh menjadi perahsia yang kuat, tetapi jarang sekali berkongsi perasaan mereka .' exactly, saya memang SANGAT SUKAR untuk spill my sensations . kebanyakkannya saya simpan sendiri dan biarkan ia berlalu pergi tanpa resolusi dan kembali menambat diri . pergh , sakit dada ni tahan sakit ouh tapi nak buat macam mana kan, sendiri yang cari nahas . kalau luahkan apa yang dirasa pun, saya cuma luahkan apa yang common sahaja . yes, yang common sahaja . kalau masalah yang kritikal tu, saya simpan, tak sanggup nak bebankan hati orang lain dengan masalah saya .

but there is once where I tried to spill what i feel , dan saya berjaya luahkan half from the exact total . berjaya luahkan semua tu pun atas desakan kawan , bersungguh-sungguh kata 'daripada kau simpan lama-lama dan kau sendiri yang merana, better kau luahkan. orang lain taknak dengar takpe, aku sudi' ,, macam tu lah lebih kurang ayat beliau . tapi tu dulu , masa zaman sekolah dulu [ecece, bukan lama sangat pun tinggalkan zaman sekolah] . sekarang bila di matrik, bila masing-masing bawa haluan sendiri , kononnya ada kawan baru yang boleh faham apa yang kita rasa [ padahal sebenarnya takde punn :'( ] , perasaan itu kembali terpendam .

pernah sekali tu [err, more than once I think] dada ni terasa sakit , macam orang asma pulok , nak menangis je rasa , tapi saya masih cuba tahan . saya cuba fahamkan diri saya , I told myself that life is really tough but I know I could make it . cuma caranya, I don't know . dengan kawan yang dulu tu pula , dah lama kami tak contact . terasa macam spirits dibawa pergi :( . tapi saya tahu masing-masing busy , busy dengan kawan baru , busy dengan life baru . Even I have friends around me, saya tetap merasakan saya keseorangan . terkadang dalam solat pun menangis, I told Him my problems, walaupun tiada balasan setidaknya bila the transparent liquids rolling through my cheeks , tekanan tu terasa berkurangan .

kepada kawan-kawan di luar sana, maaf . this isn't means that I didn't trust you but it is just that I do not want to load my problems on your shoulder . selagi masih terdaya, saya akan cuba tahan . tahan dan tahan . sampai bila , biarkan Dia yang tentukan . insha-Allah :') . doakan saya eh moga-moga saya mampu tahan rasa ini , dan tak dibebani tekanan maha hebat . dan jangan biarkan ia hapuskan masa depan saya ! thanks for your efforts and supports ^^ .



p/s : sorry , harini terlebih dos rindu pulok . hehe . gua kangen sih sama kalian :'( ..

written by me :
pipo :) .

Saturday, June 16, 2012

S1CP7 , SAYA SAYANG AWAK AWAK SEMUA :')

buah rambutan harimau betina,
syukur pada Tuhan kita tak dicipta hina :D .

In the name of Allah, the Most Gracious and the Most Merciful ..

**********************
*before reading, please sediakan tisu di tepi ^^'
3 minggu berlalu ,, Alhamdulillah , saya berjaya harunginya ^^
now, I wanna tell you apa antara incidents yang terjadi ~

studies in KMNS is not like in school ,
we wait in class for the subject's teacher to come,
we have a chat only to people we know,
and bla bla bla ,,
NO !
here, we need to make a fast move .
where the subject matter is scheduled , there will we reach.
sit and wait for the lecturer to come ,
or if we late, depends on the lecturer to punish us or not.
if you are lucky, there will be no punishment for you .
or if not, habislah kena nyanyi lagu kolej. haha .

and talk about timeliness,
disebabkan saya antara orang yang gelabah nak rebut seat depan dalam dewan kuliah maka ,
we ran to grab for it walaupun sebenarnya tak perlu pun -.- .
but it is quite exciting actually ,
terutamanya bila marathon sama-sama with those classmates,
with Yang especially , lots of fun there :D .

dan bercakap mengenai study group pula,
Praise to Allah , my study group dah mula operate walaupun takde iman dan suzzanna,
we still could keep on going :)
kejayaan tak datang bergolek so who could grab it first, dialah JUARA ! ^^ 

and, because of all the coincident , kami semua jadi rapat :)
seolah-olah 3 minggu itu is equal with 3 years ,
dan macam dunia ni kami yang punya .
but now, everything will change .
susah dah nanti nak marathon sama-sama ,
even nak terserempak dalam kolej pun tentu susah walaupun kolej tu takdelah besar mana [cehh , ayat koyok ~~]
did you know why I said like that? 
it is because, praktikum kami dibubarkan :'( ,
maka bertebaranlah kami ke praktikum yang lain ,
and I got A1CP8 -_______-' , rasa macam tak layak pula masuk praktikum tu.
tahu bagaimana saya tahu tentang itu ?
of course Maisara yang bagitahu .
on that time I was in home , ada hal penting,
dan rancangnya esoknya [jumaat 15jun'12] I wanna go to clinic ,
ada sakit yang perlu diperiksa its critical level,
tapi kerana mesej yang dihantar oleh Maisara,
I cancel my plan dan pulang semula ke kolej .
I bring my dslr too to capture our last precious moments .
T.T , sedihnya bila ending macam ni .
baru je nak rancang plan seterusnya untuk praktikum kita ~~

ehem . dah dah , stop crying .
nanti saya 'zoom' kamera pada awak awak semua,
haa , baru tahu :P . haha .
whatever it is, I really3x love you all .
kalau terserempak kat mana-mana, just call me [Pipo] ,
jerit kuat-kuat tau because I have hearing problems ^^ .
*sambil mengesat hingus yang mengalir ...
okay guys, semoga terhibur with those pictures .
1001 kenangan kita semua :') ~




gaya dia : i'm in sad mood :'(




KAMI dengan teacher Nady:)












kan dah kata, siapa menangis saya zoom gambar dia ~






the pictures inverted by itself . sory3x .
and so, before you leave this blog,
please luangkan sedikit masa lagi dengar lagu di bawah :') .
Wali Band - Doaku untukmu Sayang .
*sayasayangkamusemua <3 .


saya tahu kita bersama sekejap cuma,
but believes me, the love nurtured naturally .
and that is why we are hard to spilt .
rasa bahagia tengok korg menangis semalam ,
baru tahu kita saling menyayangi dalam diam (haha) .

FORGETTING YOU IS HARD TO DO,
FORGETTING ME IS UP TO YOU .
thank you for being a part of my life ^^ .

with love,
imny.hlovate .

Saturday, June 2, 2012

new life begin :')

buah cempaka bunga ros,
jatuh tangga lap hingus -.- .

its have been a week i am enrolling Matrikulasi Kuala Pilah .
ada sesape sama tmpat , sila angkat kaki anda ,
mekasih :D

mungkin dah rezeki kat situ ,
sbb tu tak dpt U ,
tak ape, He knows the best for me right ?
matrik ny plus minus je mcm form 6 dan asasi tu semua ,
setahun je kan , setahunn je 
[trying to think as positive as I can]
and I got Science courses modul I .
kita sama modul ke ??! wahh :D

senanye,course sains ny ada 4 modul :
I : MT, KIMIA, BIO, FIZIK .
II : mt, kimia , fizik, sains komputer . 
III : mt, kimia, bio , sains komputer .
IV : will be unlocked later ^^'

rasa beruntung sbb dapat modul I [takleh pilih sendiri modul]
sbbnye, kalau takde rezeki nak dpt 4 flat,
at least pihak U akan kasi course yg bwh2 sikit
ada kaitan sikit dgn subjek kita..
contohnya kalau tak dpt course perubatan,
mgkin dpt farmasi, pergigian, engineering ~
byk pilihan kan ?
sbb itu lah , I wanna stay in this course .
taknak tukatuka .
walaupun rasa cm slack je kimia =.= ,
tapi ny cabaran !

seminggu i am being oriented,
 fehh fehh fehh , penatt ~
tido tak cukup ..
tapi tu baru je sikit kan .
banyak lagi yg nak kena korbankan , 
ayoyo, dh mcm nak spm lah pulok .


maaf kalau tak berapa jelas . tgkp gmba guna webcam je..
that is my matrik card .
ohoho , starting melangkah ke alam dewasa,
perlu tabah sentiasa T.T .
setahun i'll be there , yes, only for one year,
and so, strive for 4 flat !!
and my study group members,
jgn lupa luangkan masa, kita revise sesama :D

4 flat, here I come !,
destini.hlovate .

Saturday, May 19, 2012

can't get you off my mind ~

buah mengkudu belimbing besi,
makan guna sudu, better guna jari :D

ny untuk semua umumnya,,
tapi khusus untuk divadiva dan YB 5 ghazalian :')

23 mei ny, Faizal masuk Usim . sekali ngn Fea . mgkin gak ngn Nysah . 
course Tamhidi Sains dan Teknologi .
ouh ouh, sangat jeless .
tapi takpe, He really does know the best for me.
mungkin lepas matrik ny, ada rezeki pulak nak fly,
haa, sape tau kan :D [aminnn !!!] .
apeape pun, take care yea walaupun dokek yo kek nilai haa .
haha ~

then, Amirul Azam + Ikwal .
both dpt Uitm, engineering .
azam dpt kat kat Penang haa, kat bukit mertajam.
fuhyoo, jauh nya ~~
Ikwal ? entah, tak sure lah pulak.
tapi papepun haa, gigi tu gosok biar putih,
senyuman tu biar ikhlas,
sbb nanti bila nak senyum tak rasa segan,
yela, nak sembunyikan apa yang dirasa .
* :') , dah biasa buat cmtu. hehe .

Iqbal haq dpt form 6 , tapi dia ada mohon DQ gak .
taktau la dpt ke tak, tak dgr cerita ouh .
T.T ,, rindunya nak dengar hujah beliau ~
copo a.k.a. Muhd Safiq pulak , 
-.- ., tatau lah nanti dia g mana ,
haha, tak rapat sgt ouh ngn dia,
tapi yelah, takpe la.
nak berkawan ny tak kisah cmne kan.
dan bagi aku,
once we befriends, forever it will be :') 
kot kau confirm masuk matrik pilah nanti,
jumpa kat sana ya ! :D

err, macam terlupa lagi seorg YB ,,,
haa , bangel ! yeah !!
dia dpt Uitm ouh, course fisio , tapi taknak g .
sbb katanya, diploma takes 3 years ,
tak macam matrik, setahun je .
haha, jumpa lagi kita ya,
takleh pisah rupanya 5G ny :P

akem pulakk,,,
akan fly ke Mesir,
yeah, saya pilotnya :P . ahaha .
T.T , tak lama je lagi akem, bulan 9 nanti .
huaa .
masing-masing dah berpisah .
jauhnya lah pulok kau merantau .
tapi takpe, insha-Allah, ada rezeki nanti kitorg join kau .
beyon pun dah semangat dah ny *ahaha, tetibee ~
dia ajak target 4 flat ,. 
yeah 4 flat, tunggu kami !
if the chinese can do it, why not us ? :D

them yang bakal masuk matrik pilah nanti .
wahh, nanti kita jumpa lagi :D
sobsob, tapi apepun, dah takleh bina kenangan dulu,
sbb ,,,,,
zaman dah berbeza ,
watak dah lain. mampu ke?
nanti karang menangis dalam senyuman,
semata-mata sbb rindukan memori kita :'( .
jgn diingatkan sekarang, nanti rindu ~
susah nak fokus blaja,
abih laa faizal fea azam ikwal haq pqah akem wawa fashe nysah nanti,
tak dpt nak fokus blaja sbb dq matrik dok seruseru nama dyorg ~
hahaha .

list of them in matrik pilah :
Khadijah Sabirah [temporary]
Hanin Izzat [kot .]
Safiq Zahel [tak sure ouh] .
*sila klik pada nama untuk ke FB mereka ^^ .

T^T . I'll really miss you, .
sangat-sangat akan rindu.
do the best walau kat mana pun ,
insha-Allah, jumpa lagi 10 tahun !
doakan kejayaan bersama eh .
teringin nak jadi hebat macam korg .
yeahh, tak caya ke korg hebat ?
PERCAYA JE :D . hehe , .

**********************************
to them yg mengenali , terutamanya lah .
I don't care where you guys further your study ,
but what I care is your life .
your deen . jaga agama tu .
jaga solat tu, jaga akhlak tu.
I am not there untuk selalu tegurtegur korg.
cuma boleh kasi nasihat di alam maya je 
[ececehh, dah macam mak dah -.-] .
hm, ny nasihat untuk diri sendiri gak .
oh khilafnya aku ~
but just don't forget me !
kenang daku dalam doamu :')

moga tali persahabatan ini terikat mati, insha-Allah .


p/s : saya TAK PERNAH MENYESAL atas pertemuan kita, perkenalan kita, perselisihan kita, perhubungan kita, perpisahan kita ,,,
kerana saya tahu Allah dah temukan saya dengan orang yang hebat macam AWAK ^.^

keluli besi,
Afifah Hanani .