Followers

Thursday, December 4, 2014

Gandakan Trafik Dan Prospek 300%!!

Dia Berniaga Melalui Facebook!

Hendak Tau Caranya? Klik Link Di Bawah!




TAPI .. jeng jeng jeng..

Sistem Perakaunan Excel!

Sistem Perakaunan Excel Sebuah Sistem Yang Praktikal Dan Automatik!

Untuk maklumat lanjut, sila tekan banner di bawah !




atau klik here!



Wednesday, December 3, 2014

Bukan Tudung Labuh dan Songkok Jadi Ukuran

Bismillahirrahman ar-rahim.

Typical Malaysians from when when.

Setiap kali terserempak dengan mereka si tudung labuh, atau mereka si pemakai songkok, confirm terlintas ayat cenggini:


"Perghh, dia pakai tudung labuh laa. aku? *sambil usha diri sendiri* cuma pakai tudung bawal 45", itupun aku cuba singkatkan lagi."

atau ini


"Erk. Hingat dia baik sangat pakai tudung labuh bagai ni. Tolonglaa. walaupun aku freehair, at least aku ni kategori baik gak laa. aku pi derma. aku tolong org. Kau hade?"

ataupun ini


"Benci aku tengok org alim ni. Berlagak baik! Padahal dia yang paling teruk. Huh!"

Kawan-kawan, lihat hati muhasabah diri.
Mungkin mereka dulu macam kita yang sekarang, aurat tak terjaga, solat kantoi, ikhtilat hancuq,.. tapi percayalah, mereka menggunakan medium tudung labuh atau songkok sebagai salah satu peringatan untuk jaga diri tu daripada melakukan yang munkar.
Awat hg tamau sapot?

Iyee aku paham. Hati tu susah sangat nak jaga daripada mengata orang kan? aku pena alaminya, but you can prevent it! Cuba cuba dan cuba, setiap kali nak cakap buruk pasal oranglain, istighfar. Istighfar dengan lidah, hayati dengan hati. InshaAllah lidah tu akan kaku atau kekok nak sebut benda yang takbaik.

Aku ni pun bukannya baik sangat, ye aku mengaku. Walaupun aku stok budak sekolah agama, tapi peribadi aku tak menggambarkan macamtu. Aku nakal, banyak cakap lak tuh, pastu aku suka kawan dengan sumorang, baik lelaki ataupun puang so bagi aku imej tudung labuh sangat56x taksesuai untuk aku :( . TAPI tapi tapi, I always make sure that I am wearing socks, handsocks, a bigger size of shirt @ T-shirt @ blaus @ baju kurung and trousers @ slacks setiap kali aku nak keluar. Sebab ape?! Because it is still dalam kategori aurat.

Walaupun aku takmampu nak pakai tudung labuh2 sampai mencecah pusat, aku akan cuba pastikan pakaian aku ni boleh dibawa dalam solat. Bukan aku takmampu nak beli tudung labuh tu semua, cuma aku takmampu nak sarungkan T.T .

Maka, konklusi?
Koreksi diri, inshaAllah, semoga Allah redha :')


afifah0hsem

Thursday, October 30, 2014

Pintu Hati

Menghijau,
dan bumi terus menghijau,
mekar dedaunan ayu dipuput,
lembut desir angin menyentuh.

Jauh kau pergi,
namun dekat di hati,
ketika, dan tatkala, semuanya bagaikan mimpi!
Lalu haruskah kita bertemu,
demi menunaikan hasrat hati?

hari kuhitung, dan denyut nadi kusentuh,
it's pounding, still same like the first time we met,
namun rasa itu kupendam, dan kutahan,
deep in the heart,
kerna ku takmampu usir ia pergi!

Oh Tuhan,
rasa apakah ini?
kukira Engkau mengerti,
pergilah, bawa kenangan ini bersama,
walau langkah takbisa kutahan,
usirlah,
usir rasa yang bertandang,
kerna aku takmampu menahan.

Jauh,
Langkahlah dengan pasti,
suatu hari bersama famili,
izinkan aku untuk berpaling dan menyendiri,
biarkan kumelangkah,
namun doa kau titipkanlah,
semoga ku ketemu yang sebaiknya sebagaimana kau,
maka terima kasih atas kenangan.





imnyhlovate


Wednesday, October 29, 2014

Keranda Memori

Assalamualaikum

bangunan itu, lama sekali ditenung,

bangunan yang punya seribu macam cerita,
lewat 2 tahun yang lalu kusiaga,
kelmarin, sahabat dicari,
ukhwah terjalin,
meniti hari-hari dengan yakin.

bangunan itu uzur sekali,

seakan-akan ampuh,
bisa runtuh kapan pun,
namun memori takkan pernah luntur.

di sana,

kuhirup udara segar,
seinci, setingkat, kapan pun bisa,
kulewati titian bangunan usang,
mata kuyu, mataku layu,
airmata diseka,
sesungguhnya rasa rindu seakan membuak.

kenangan bila mengetuk,

seakan angin lalu,
sepoi-sepoi bahasa,
dan lantas kuhirup, aduh nyamannya,
beginikah rasa menanggung lara?
sesak nafasku, sesak fikiranku,
kawan,
bogo sip-eoss-eo,
aku rindu kau.

# aras-mate. geng drama. smkapians. petra-ians. kmns-ians. santunians.

saya rindu semua :'(







Sunday, August 31, 2014

Bebaskanlah Dirinya Dariku

Assalamualaikum and ohaiyo gozaimasu :)

days ago i had my chit-chat with a friend of mine, Nik . i told her a story of a friend that i thought of him as my best friend. yeah him .
it happened years ago, when i was in high school. getting to know him was a gift, yeah i bet you admitted it :3 .


he wasn't that good looking, but instead someone that i was comfortable with.
he was someone that always be my hanger, and always support me when i was down, and gave advices to something bad that i done.
he wasn't that bad thou he looked like a naughty person , looked like a criminal (well for some people, yeah) .

for two years we had been spending time together, but everything changed when school ends. slowly, he gave me hints of him going astray.

"kau janganlaa macam ni. kau kena teruskan hidup, tanpa aku. kau ade ramai kawan baru. aku nih kira kawan lama dah. find someone that you are comfortable to share things with, someone yang sama gender."

i tried, but failed :( .

it had been almost 2 years after everything changed.
sape yang takrindu pada mereka yang meninggalkan tapak kaki yang banyak?
aku mengaku aku rindu dia, serius.
but i just can't meeting him, can't contact him ...
dia selalu act dingin if i ever tried to have a chat with him (di alam maya yg aku maksudkan. in reality, dah lama kami taksembang T.T).
maka apeje langkah terbaik yang aku boleh lakukan?
ignore him, and live my life.

dia pernah tweet,
"you look happy without me. and i am happy to see that :)"
kah. taktau ke dia aku ni kuat pendam perasaan? *nangis laju-laju*

but sure, i know He is always there with me, will gives me strength whenever i need it .
thank you Allah for everything :')
and thank you for had been borrowing him to me, even for a while.
tapi kedatangan dia sangatlah bermakna.
sesungguhnya rasa rindu itu semakin utuh.
mohon dilupakan dia T.T

nukilan,
si pipo

Saturday, August 30, 2014

Tuhan, Lindungi Mereka .

Assalamualaikum, and hola :)

dalam menuju ke jalan Allah, satu yang kita kena pastikan .

berkawan dengan mereka yang tepat .
yang boleh tarik kita ke jalan Ilahi.
mane nak tau tepat ke tak?
buat dia marah, and tengok reaksi dia.
kawan yang sebenar mampu menahan marah dia.
sebagaimana dia tau bahawa seorang yg kuat itu adalah org yang mampu menahan marah :)



video






























Lalu, Allah pertemukan aku dengan mereka.
untuk menguji dan diuji .
ade antara mereka yang panas baran, tapi cepat reda panasnya.
itu lebih baik,
daripada cepat naik marah, tetapi lambat redanya :( .

sesungguhnya, setiap ikatan yang tersimpul tu mempunyai ceritanya sendiri sebelum ia tersimpul mati.
semoga mereka sentiasa dilindungi-Nya
aman saja dimana-mana inshaAllah.
forget me not? :))
saranghae :')

sekian :
si pelapor :3

Saturday, July 26, 2014

Jumpa Crush Semalam :3

Assalamualaikum and anneyeong ^_^

Semalam iftar 2.0 geng2 smkap. ramai laa jugak yang ade, terutamanya lelaki -,-. pompuan? adelaa dalam 7 orang hahah. taktau pulak boleh ajak bebudak selain geng kita. kalau tak dah lama kami ajak.

Semalam, kisah yang tiada henti.
masing-masing bila berjumpa, soalan yang wajib ditanya, "wehh, kau dah ade sesape?"
hahah. aku nak cerita pun pikir 2,3 kali
sebab even aku dah ade sesiapa pun,
selagi belum confirm, aku malas nak war-warkan
takut kecungdang di tengah jalan,
macam haritu.
eh haritu?
hm, cerita dulu. takperlu nak kenang kot :)

Semalam, crush aku datang ke iftar tu
crush zaman dolu-dolu
thought that he wouldn't come, but he did
tapi tu lah, cakap sepatah dengan dia pun tak
walaupun dia ade dah kat depan mata -,-
mungkinkah kerana kekok?
hm, mungkin juga.

Tiya. makin kurus dah dia pfftt!
satu usaha yang berbaloi! hahah.
can't wait to see you even slimmer :)

ameng. dan bangle. berisi gila dah depa
hahah bahagia mungkin
tapi nasib baik dia tahu dia dah berisi,
at least nanti dia akan usahakan untuk jadi tough balik
walaupun macam takpasti je bila.
hahah :P

wawa. dan anin
mereka semakin gorgeous
cantik macam datin
dan ramai peminat mungkin >.<

mereka.
everybody has their own story.
kalo nak cerita, malam ni pun belum tentu selesai sorg-sorg.
tapi, muka mereka bahagia
sebab dapat lepaskan rindu
well, SMKAP-ians are the best!
kerana apa?
panjang reason dia . 
tapi, saya bakal merindui kalian :')

#SelamatHariRaya :))

Sunday, July 13, 2014

Iftar Vila Suria :3


"Eh, mana lagi sorang?"

"Yang mane? :O"

"Yang datang iftar sama dengan kau ritu. Alahh, budak lelaki yang bawak cupcake tuuuu."

"Ouhhh yang tu. Syu kan? Hehe. Dia takdapat datang sir. Tapi dia kirim salam assalamualaikum :)"

Pictures represent everything :). Saranghae semua :') inshaAllah ade rezeki kita jumpa lagi, dengan lebih ramai lagi hoho.

ouh btw, syu yang saya maksudkan bukan perempuan :3 . Namo eh Muhammad Syahril Syuhada Bin Rosli, a friend of mine hoho. Diapun ade blog jugak, tapi terbengkalai semula -..- . Mohon semua bagi galakan :)

Saturday, July 12, 2014

Tiket Ni Milik Kau, Kita, dan Aku :)

"Kalau kau diberi pilihan untuk hidup atau mati, mana satu yang akan kau pilih?"

"Aku akan pilih untuk hidup."

"Tapi kenapa? Kau seorang hafiz, syurga dah menanti, tinggal nak langkah kaki je. Sekarang kau pilih untuk teruskan hidup??! Yakin ke kau akan terus kekal begini, atau kau terpesong jauh dari kami?"

Akmal tersenyum. Dia punya alasannya yang tersendiri.

"Kau tu tanya aku soalan tu pulak. Kalau kau-lah, mana yang akan kau pilih? Hidup, atau mati? Lagipun kau pun takjauh beza dengan aku, seorang hafiz jugak."

"Well, aku..... aku akan pilih untuk mati :)"

"Just give me a reason, just a little bit is enough eh. Hehe maap. Terlanjur pulak. Cepat, cepat. Bagi aku sebab kenapa."

"Sebab aku nak jumpa Allah. Aku nak jumpa pencipta aku. Aku rindu Dia, dan aku nak masuk syurga. Kondisi aku sekarang menjamin aku syurga!"

"Habistu kau hingat oranglain tak rindu? Orang lain taknak masuk syurga??"

Nazrizal terkedu.

"Beb, sebabtu lah aku pilih untuk hidup. Aku nak ajak sama orang-orang di sekitar aku terutamanya untuk sama-sama mengejar cinta Ilahi. Aku taknak masuk syurga sensorang. Tak best! Nanti takleh nak buli orang. Hehe. Sunyi pulak tu. Lepastu, takkan kau sanggup rasa semua nikmat syurga nih sementara yang lain terkulai layu dibakar api neraka? Fikirkanlah walau sejenak :)."

Naz terjeda. Betul apa yang dikatakan Akmal. Tamaknya aku nak masuk syurga sensorg :( . Lagipun, yakin ke seorang hafiz akan, saya ulangi, A-K-A-N masuk syurga? Tak kan? Walau dia seorang hafiz sekalipun tapi akhlaknya teruk, tak dan jugak. Allahu T.T

The people are of four types: 
A man who knows, and knows that he knows. This is the scholar, so take from him. 
A man who knows, but doesn't know that he knows. This one has forgotten, so remind him.
A man who doesn't know, and knows that he doesn't know. This one is a student, so teach him.
A man who doesn't know, and doesn't know that he doesn't know. This one is an idiot, so reject him.

Death is certain, time isn't.

"Papa papa papaaa, tu mama kan? Jom panggil mama. Ite bawak dia balik. Dah lama dia takbalik rumah :'(." sambil jari Amirah yang berusia 5 tahun itu menunjuk ke arah wanita serupa mamanya.

Papa cuma memandang sepi lalu menarik Amirah untuk pergi.

"Papaaa. Kenapa pergi? Kenapa tinggalkan mama?? Myra nak mama T.T uwaaaa,"dia menangis sambil memandang dan menunjuk ke arah 'mama'nya. Papa terus menyeret dan membawa Amirah pulang.

Berita terkini Laporan trafik menunjukkan lebuhraya menuju ke Kuantan menghadapi kesesakan lalulintas kerana berlaku kemalangan antara treler seberat 5 tan dan kereta Proton Saga Fx. Ini membabitkan 3 kematian dan 2 cedera parah. Mangsa yang terselamat seterusnya digegaskan ke hospital berhampiran.

2 tahun sudah. Kami-lah mangsa-mangsa yang terselamat tu. Isteri, ibu serta pemandu dan penumpang treler berkenaan meninggal di tempat kejadian. Bagaimana ianya terjadi, biarlah tersemat dalam diri. Ngeri jika dikenang. Tapi T.T aku rindu Zulfana. Aku rindu isteri aku.

Malam tu, papa menangis sendirian di balkoni. Aku terdengar dan aku terlihat tangisannya lantas aku mara dan memeluk papa. Airmatanya kusapu. Bahunya kutepuk sambil aku juga menangis sama.

"Papa, menangislah. Myra tau papa rindu mama kan? Myra pun sama tapi biarlah malam ni je kita menangis. Malam ni je kita lemah. Biarkan. Asalkan esok kita bersemangat kembali untuk meneruskan hari-hari yang mendatang," dalam tangisan Amirah tersenyum.





عن أبي هريرة رضى الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث: صدقة جارية أو علم ينتفع يه أو ولد صالح يدعو له 

Maksud hadis :

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.'' (HR Muslim).

Tuesday, July 8, 2014

Hijab Tanpa Dosa

"Kau percaya pada takdir?"

"Percaya. Kenapa?"

"Aku takpercaya doe. Sebab bagi aku ape yang bakal terjadi nanti semuanya terletak kat tangan aku. Terletak pada pilihan aku. Bukannya terletak pada takdir yang aku dengar sudah tetap lagi takbisa diubah."

Mikail memandang aneh sahabatnya.

"Dan sebab tu aku ...... aku ....." pandangannya diturut rasa hiba.
"Aku dah keluar daripada Islam. Aku tak percaya semua benda tu. Aku tak nampak, dan aku tak boleh rasa apa itu takdir. Takde orang pernah membuktikan, dan takde orang pernah terangkan kat aku secara terperinci topik takdir ni."

Mikail terkejut. Terkejut dengan berita yang baru didengarinya.

"Kau tahu, engkaulah sahabat dunia akhirat aku, engkaulah sahabat yang paling aku sayang, yang selalu ingatkan aku tentang solat di awal waktu, yang selalu kejutkan aku untuk qiamulail, yang selalu ajak berpuasa sunat bersama-sama. Tapi kenapa hal yang macamtu kau takpernah nak tanya kat aku sampai kau perlu keluar daripada agama Islam? Kalau aku taktahu, kita boleh cari sama-sama sumber yang sahih. Kata kawan, best friend foreverlah bagai tapi kau buat aku macam ni. Sedih tau tak sedih!" dia menepuk-nepuk dadanya yang sarat dengan tangisan.

"Kau tahu tak, darah orang yang keluar daripada agama Allah ni halal untuk dibunuh? Kalau nak diikutkan kuasa yang diberi, kau dah lama aku bunuh. Tapi sayangnya aku kat kau kerana Allah mengatasi segalanya!" dia mengesat airmata jantannya yang mengalir.

"Aku..... aku... aku sebenarnya keliru. Aku keliru dalam mencari identiti aku sendiri. Aku sibukkan diri aku dengan kuliah-kuliah agama, dirikan solat malam, berpuasa sunat, semua tu hanya bertujuan untuk cari identiti aku tapi aku takjumpa!"

"Kau tahu tak, basic dalam melakukan sesuatu adalah niat lillahi ta'ala. Dalam Hadis 40, niat merupakan topik pertama yang diperdebatkan. kau pernah koreksi diri kau, pernah muhasabah diri kau?" airmatanya tak berhenti mengalir.


Tuesday, April 22, 2014

JUST BE GAY!

buah nangka buah mengkudu,
assalamualaikum tumbukan padu >.<

























*gay = happy*

A : why did you enter here?
B : because i want to encounter new experience, new culture, new environment. dah ada org nak support, rugilaa kan kalau tak grab peluang ni :).

nak dipendekkan cerita, aku sekarang belajar di ucsi university, salah sebuah universiti swasta di Malaysia. aku dapat tawaran upu, tawaran ucsi pun aku dapat, but I chose to be here. why? 
because of the reasons stated above.

dari aku kecik sampai aku besar, sekolah melayu je yang aku pergi . sk , sma, smka . dan bukannya sjkc , sjkt . different.
di sana aku merasa bagaimana rasanya dipuakkan, dicakap-belakang, dikutuk , diumpat, aku merasa keikhlasan yang diolok-olokkan (if you know what i mean). 
I also felt how people treat you when they know you like their crush -,- . aww, itu baruje crush, belum yang sah lagi hadoi . fenin.
ini salah satu reason utama why i wanted to be here.
and i felt the difference! ^^

nak dipendekkan cerita lagi, aku amik degree chemical engineering . namapun engineer, how can you not encounter even one man in a day? how can you ever not talk to them even for a second? how can you ignore them whilst you are in the same group with them? and how can you walk arrogantly while they, friends, are the one who would help you the most?

aku bahagia begini :')
kawan dengan budak lelaki tak semestinya kau mesti jadi lelaki . just be yourself, respect yourself, eventually they will respect you regardless of how you react and wear :).
well, ada bezanya mingle with boys and girls . it's hard to explain unless you feel it yourself.

aku dah rasa bagaimana rasanya perasaan itu. anda bagaimana? :B


data created by,
imnyhlovate :)

Monday, January 6, 2014

new life. new hope :)

blup blup blup ~ :3

today is the starter of everything . perjuangan sebenar seorang pelajar terhadap masa depannya . yeah, today is the beginning ! tapi ade satu je benda yang selalu hasut kita untuk terus leka dan leka , iaitu MALAS . indeed, semuatu syaitan yang hasut but theoritically, penyakit malas nih yang dah makin teruk . ish ish . a success person will never give-up !


i know, akan ada cabaran yang maha hebat menanti kita terutamanya bila kita duk jauhhhhhhh dengan family. it is sociality . pegangan agama . pendirian ... but heyy heyy, semua tu pasti boleh diatasi ! inshaAllah :) sebabnya kenapa? kerana ini -->

“Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya…     ( Al-Baqarah: 286)"


Dia takkan uji kita melainkan kita mampu. *sambil tepuk bahu*, be strong, okay? ^^